Bezoek Amsterdam


Amsterdam by night

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Met meer dan een miljoen inwoners in haar stedelijk gebied, is het de grootste stad en het financiële, culturele en creatieve centrum van het land.

Amsterdam ontleent zijn naam aan de oorsprong van de stad als “Dam” van de rivier de “Amstel”. In het verleden was de naam “Amstelredamme”, die later veranderde als “Amsterdam”. Amsterdam is een van de meest populaire bestemmingen in Europa en trekt jaarlijks meer dan 7 miljoen internationale reizigers aan.

Amsterdam is gemeenzaam bekend als Venetië van het noorden vanwege de prachtige grachten die de stad doorkruisen, de indrukwekkende architectuur en meer dan 1500 bruggen. Er is hier iets voor elke reiziger; of je nu cultuur en geschiedenis verkiest, serieus feesten, of gewoon de ontspannen charme van een oude Europese stad.

Districten

 Districten van Amsterdam

Oud centrum
Het middeleeuwse centrum en meest bezochte deel van Amsterdam. Het staat bekend om zijn traditionele architectuur, grachten, winkels en vele coffeeshops. De Dam wordt beschouwd als het ultieme centrum, maar net zo interessant zijn de gebieden rond de Nieuwmarkt en het Spui. De rosse buurt maakt ook deel uit van het oude centrum.

Grachtengordel
De grachtengordel, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, werd in de 17e eeuw gegraven om rijke huiseigenaren aan te trekken. Het is nog steeds een chique wijk met veel bekende Nederlanders die eigendommen bezitten. Het Leidseplein en het Rembrandtplein zijn de belangrijkste uitgaansgelegenheden van de stad.

Jordaan
Een traditioneel arbeidersgebied dat opgeknapt is, met veel kunstgalerijen, hippe boetieks en restaurants voor evenementen. Omvat ook de Haarlemmerbuurt en de westelijke eilanden.

Plantage
Aangename 19e-eeuwse wijk met veel musea. Net voorbij het Waterlooplein vindt u het Joods Historisch Museum, de Hermitage Amsterdam en de botanische tuinen. Allemaal op loopafstand van de dierentuin van Artis, het Tropenmuseum (museum van de tropen) en het spectaculaire Scheepvaartmuseum.

Zuiden
Eén van de belangrijkste wijken van Amsterdam, een reis naar de stad is niet compleet zonder een bezoek aan het Museumkwartier. U kunt in het Vondelpark ontspannen met een fles wijn, of op zoek gaan naar koopjes op de Albert Cuyp-markt. Het is het meest populaire gebied voor accommodatie aangezien de tarieven aanzienlijk goedkoper zijn dan in het stadscentrum.

Westen
Een uitgestrekt voorstedelijk gebied dat kan worden verdeeld in het oude en het nieuwe westen. The Old West is een charmante wijk uit het einde van de 19e eeuw. Het Nieuwe Westen werd gebouwd na de Tweede Wereldoorlog en haalt vaak krantenkoppen voor misdaad; stedelijke vernieuwing is aan de gang om de levensomstandigheden in dit gebied te verbeteren.

Noorden
Het noorden is voornamelijk een woonwijk aan de noordkant van het IJ, met een zich snel ontwikkelend centrum van culturele activiteit langs de oever van de rivier. Veel bezoekers voelen zich aangetrokken tot het gebied ten oosten van de snelweg A10, een beschermd poldergebied dat cultureel tot de Waterland- en Zaanregio behoort. Dit traditionele Nederlandse platteland kan het best per fiets worden verkend.

Oosten
Het oosten is een grote en gevarieerde woonwijk. Het Oostelijk Havengebied en IJburg onderscheiden zich als relatief welgestelde buurten bekend om hun moderne architectuur.

Bijlmer
Een exclave van Amsterdam, Zuidoost, was voorzien als een buurt van de toekomst met grote appartementenblokken gescheiden door stukken groen. Het veranderde in een woonwijk van lagere klasse waar mensen van meer dan 150 nationaliteiten woonden, vaak geassocieerd met misdaad en overvallen. Het veiligheidsrecord is de laatste jaren opmerkelijk verbeterd, maar het wordt nog steeds voornamelijk bezocht door avontuurlijke reizigers (en voetbalfans).

Amsterdam leren kennen

Volgens een Eurobarometer-rapport uit 2012 spreekt 90% van de bevolking Engels als tweede taal.

Geschiedenis

Was het een klein vissersdorp in de late 12e eeuw, tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw van de 17e eeuw werd Amsterdam één van de belangrijkste handelscentra in de wereld , met de eerste beurs en de joint ventures die de geboorte hebben gebracht van het hedendaagse kapitalisme. Het kleine middeleeuwse centrum van de stad breidde snel uit toen de Jordaan en de grachtengordel buurten werden aangelegd; de culturele betekenis van het laatste werd erkend toen het in 2010 een UNESCO Werelderfgoed locatie werd. In de 19e en 20e eeuw breidde de stad zich uit in alle richtingen, met veel nieuwe buurten en buitenwijken ontworpen in modernistische stijlen.

Amsterdam is niet de zetel van de overheid, die ligt in Den Haag. Het is altijd een stad geweest die veel mensen van buiten zijn grenzen aantrok. Tegenwoordig is het de stad met de meest verschillende nationaliteiten ter wereld (178 in 2010). De stad heeft een informele sfeer in tegenstelling tot andere grote steden. In feite heeft Amsterdam een geschiedenis van non-conformisme, tolerantie en progressivisme, die allemaal samenkomen in haar liberale beleid met betrekking tot cannabis en prostitutie. Andere bezienswaardigheden zijn het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis, de bloemenmarkt, de Albert Cuypmarkt en het Vondelpark.

Oriëntering

De “Amsterdam” die de meeste bezoekers ervaren is het centrum van de stad, de halve cirkel met het Centraal Station aan de top. Het correspondeert met de stad zoals het was rond 1850. Zes grote kanalen ringen het oude centrum; de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht, de Prinsengracht, de Lijnbaansgracht en de Singelgracht, die samen de kanaalring vormen. Andere wijken in het centrum zijn de Jordaan, een voormalige volksbuurt die duurder is geworden, en Plantage, een groene en ruime omgeving die bekend staat om zijn dierentuin en botanische tuinen. De wegen Nassaukade, Stadhouderskade en Mauritskade omringen het centrum en markeren de locatie van de voormalige stadsgracht en vestingwerken. Bijna alles buiten deze lijn werd gebouwd na 1870.

De halve cirkel ligt aan de zuidzijde van het IJ, oorspronkelijk de monding van de Amstel tot de Zuiderzee, tegenwoordig gekanaliseerd. Naar het oosten vanaf het Centraal Station, passeert het spoor de kunstmatige eilanden van de herontwikkelde Oostelijke Havengebieden. Ten noorden van het IJ zijn voornamelijk woningen, hoewel daar ook een grote renovatie van het havengebied is begonnen.

De rivier de Amstel stroomt vanuit het zuiden de stad in. Oorspronkelijk vloeide het langs de lijn Rokin-Damrak. De dam in de Amstel, die de stad zijn naam geeft, bevond zich onder het huidige warenhuis de Bijenkorf. De oorspronkelijke nederzetting lag op de rechteroever van de Amstel, aan de huidige Warmoesstraat: het is daarmee de oudste straat in de stad. De stad heeft zich in alle richtingen uitgebreid, behalve in het noordoosten van de ringweg. Dat gebied is een beschermd plattelandslandschap van open velden en kleine dorpjes die kunnen worden beschouwd als een onderdeel van het Waterland-gebied.

De straal van de halve cirkel is ongeveer 2 km. Alle belangrijke toeristische bestemmingen, en de meeste hotels, bevinden zich binnen of net daarbuiten. Als gevolg hiervan wordt een grote strook van Amsterdam nooit bezocht door toeristen: ten minste 90% van de bevolking woont buiten dit gebied. De meeste economische activiteiten in Amsterdam – de kantoren van de financiële sector en de haven – bevinden zich dichtbij of buiten de ringweg, die 4-5 km van het centrum ligt.

De uitbreiding van Amsterdam buiten deze ringweg en de uitbreiding van activiteiten buiten het oude centrum, herdefinieert wat de lokale bevolking als het ‘centrale gebied’ van Amsterdam beschouwt. De meest populaire wijk buiten het centrum van de stad is zonder twijfel het Zuiden vanwege de kwaliteitsmusea en de vernieuwde wijk De Pijp.

Attitude

Veel mensen kiezen ervoor om Amsterdam te bezoeken vanwege de reputatie van tolerantie, hoewel een deel van deze reputatie te wijten is aan culturele misverstanden. Prostitutie is gelegaliseerd en heeft een vergunning in Nederland, en in Amsterdam is het erg zichtbaar (raamprostitutie), en er zijn veel prostituees. De verkoop, het bezit en de consumptie van kleine hoeveelheden cannabis, hoewel technisch gezien illegaal, wordt door de autoriteiten (het beleid van gedogen) getolereerd. Dit betekent niet dat je met iets in Amsterdam weg kunt komen. In elk geval zijn de publieke attitudes en het officiële beleid de laatste jaren verhard. Zie hieronder voor meer informatie over coffeeshops en drugs.
Afhankelijk van je standpunt zullen sommige mensen Amsterdam als een ongezonde stad beschouwen, terwijl andere mensen hun ontspannen houding verfrissend zullen vinden. Als je de rosse buurt ontwijkt, is Amsterdam een uitstekende gezinsbestemming.

Het Klimaat

Amsterdam is een grote stad en een belangrijke toeristische bestemming, dus u kunt het het hele jaar door bezoeken. In de winter zijn de dagen echter kort (8 uur daglicht rond Kerstmis) en het weer kan te koud zijn om comfortabel door de stad te lopen, laat staan te fietsen. Januari en februari zijn de koudste maanden, met dieptepunten rond de -1 ° C en hoogtes rond de 5 ° C. Juli en augustus zijn de warmste maanden, met een gemiddelde temperatuur van 22 ° C. Sommige dingen zijn seizoensgebonden: de tulpenvelden bloeien alleen in de lente en vanaf 2014, na de troonsafstand van Koningin Beatrix op 30 april 2013, is Koningsdag (Koningsdag), tenzij het valt op een zondag, op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Als 27 april op een zondag is, wordt de verjaardag van de koning gevierd op 26 april.

Hoe er te komen?

Met het vliegtuig

Amsterdam Airport Schiphol (IATA: AMS) ligt 15 km ten zuidwesten van de stad. Het staat op de 15 grootste luchthavens ter wereld voor passagiersverkeer en bedient meer dan 60 miljoen passagiers per jaar.

KLM is de grootste luchtvaartmaatschappij die op Schiphol actief is en biedt vluchten aan naar vele grote steden over de hele wereld. British Airways biedt 15 vluchten per dag aan op 3 London Airports; Heathrow, Gatwick en London City.

Transavia , Jet2.com , TUIfly , Easyjet en andere low-cost carriers bedienen Schiphol en bieden service aan veel Europese steden. WOWAir biedt kortingservice aan Reykjavik, met verdere kortingsverbindingen naar de Verenigde Staten.

Gratis WiFi wordt aangeboden op de luchthaven.

Opbergkasten met munten zijn beschikbaar op de luchthaven voor een bedrag van € 6-12 per 24 uur, met een maximum van een week.

Restaurants zijn er in overvloed op de luchthaven, die veel locaties van Burger King en McDonalds omvat.

Om te reizen tussen het vliegveld en het stadscentrum:

  • De NS (Nederlandse Spoorwegen) verzorgt treinen van en naar het lagere niveau van de luchthaven. Treinen rijden ongeveer elke 10 minuten tussen 05.00 en 01.00 uur. Er zijn verschillende treinstations in Amsterdam en niet elke trein stopt op elk station; noteer welk station zich het dichtst bij uw accommodatie bevindt. De reis naar Amsterdam duurt 20 minuten en kost € 4,20. Tickets kunnen worden gekocht bij gele kaartautomaten of bij de kaartenteller, hoewel aankopen bij de kassa een toeslag van € 1,00 hebben. Elke aankoop betaald met Visa of Mastercard wordt belast met € 0,50 extra (in tegenstelling tot betalingen met Maestro-kaarten of contant).
  • Een Amsterdam Travel Ticket bevat een 2e klas retourticket van de luchthaven geldig voor alle treinen behalve Thalys en onbeperkt lokaal transport in Amsterdam. De kaart kost € 16 voor 1 dag, € 21 voor 2 dagen en € 26 voor 3 dagen en is een goede deal als je van plan bent om vaak met de tram in Amsterdam te rijden.
  • Bus # 197 / Amsterdam Airport Express biedt verbindingen tussen de luchthaven en het Museumplein, het Rijksmuseum en het Leidseplein. De bus is alleen de moeite waard als deze haltes dichter bij uw accommodatie zijn. De bus kost € 4,75 / single € 9 / retour indien online gekocht of € 5 / single indien gekocht bij de bestuurder. De bus vertrekt overdag om het kwartier van platform B9 en ‘s nachts om het uur en de reis duurt ongeveer 40 minuten.
  • Taxi tarieven zijn € 2,89 plus € 2,12 per km en € 0,35 per minuut. De reis naar het stadscentrum duurt 25-45 minuten, afhankelijk van het verkeer, en kost € 40-50.
  • UberBlack rijdt van / naar de luchthaven kost een vast tarief van € 45.
  • Connexxion Hotel Shuttle bedient meer dan 100 hotels in het stadscentrum, met 8-persoons gedeelde busjes vertrekken elke 30 minuten tussen 06: 00-21: 00 uur. De kosten voor de meeste bestemmingen in het stadscentrum zijn € 15,50 / 25,00 enkele reis / retour. Het is handiger dan de trein als je zware bagage hebt en nog steeds goedkoper dan een taxi. Bussen vertrekken vanaf platform A7 en kunnen worden gereserveerd voor de terugreis +31 38 3394741.
  • Tinker biedt transfers aan met een voorschotkorting en berekent de prijs per stoel. Transfers zijn beschikbaar vanaf € 9,95 en zijn inclusief een pickup van een TinkerBelle. Reserveringen worden telefonisch gemaakt +31 20 290 0050 of online.
  • Amsterdam Airport Taxi Services hanteert een vast tarief op de luchthaven Schiphol van of naar het stadscentrum voor € 49 voor een Mercedes E-klasse inclusief een meet & greet-special, € 65 voor een minivan.
  • Autoverhuurbedrijven bevinden zich op de luchthaven. De gebruikelijke openingstijden zijn dagelijks van 06.00 tot 23.00 uur. De autoverhuurbalie bevindt zich in Schiphol Plaza, op hetzelfde niveau als de aankomsthallen.
  • Fietsen van / naar de luchthaven is ook mogelijk; er is een 15 km bewegwijzerde fietsroute van het vliegveld naar Amsterdam. Sla rechtsaf terwijl u de luchthaven terminal verlaat: het fietspad begint ongeveer 200 meter verderop.

Met de trein

De meeste treinen arriveren en vertrekken vanaf Amsterdam Centraal Station (met een extra ‘a’ in Nederlands), gelegen op een eiland tussen de Amsterdam / Oud Centrum en de IJ-oever. Andere belangrijke treinstations zijn Duivendrecht en Bijlmer-ArenA in het zuidoosten, Amstel en Muiderpoort in het oosten, RAI en Zuid-WTC in het zuiden, en Lelylaan en Sloterdijk in het westen. Schiphol heeft ook een eigen treinstation, dat fungeert als een belangrijk uitwisselingsstation. Het heeft ten minste zeven treinen per uur naar Amsterdam Centraal, met extra treinen naar andere stations in Amsterdam.

De meeste internationale treinen rijden rechtstreeks naar Amsterdam Centraal Station:
Thalys is een hogesnelheidstrein die Amsterdam verbindt met Parijs (3h19), Brussel (1u54) en Antwerpen (1u12). Thalys-treinen rijden tot tien keer per dag. De goedkoopste tickets zijn vroeg uitverkocht, dus reserveer indien mogelijk van tevoren. Er is een bar-coach beschikbaar waar tickets voor eten, drinken en openbaar vervoer worden verkocht. Wanneer u in de eerste klas reist, zijn een maaltijd en alle drankjes inbegrepen in het treinkaartje.
ICE International verbindt Amsterdam 7 keer per dag met Düsseldorf (2u16), Keulen (2u41) en Frankfurt (3u46). Een ICE-trein rijdt naar Basel (6h43). Er is een BordBistro-bus beschikbaar op elke ICE-trein.
De intercity trein naar Berlijn rijdt om de twee uur en verbindt Amsterdam CS met Osnabrück (3u08), Hannover (4u20) en Berlijn (6u22). Een BordBistro-bus is beschikbaar op elke trein naar Berlijn.

CityNightLine / Euronight rijdt ‘s nachts treinen van Amsterdam Centraal Station rechtstreeks naar Kopenhagen (1 nacht), Warschau (1 nacht), Minsk (1 nacht en 1 dag), Moskou (2 nachten en 1 dag), Praag (1 nacht), München ( 1 nacht) en Zürich (1 nacht). Reizen met deze treinen kan u een hotelnacht besparen. U kunt ervoor kiezen om de nacht door te brengen in gewone zitplaatsen, verstelbare stoelen (alleen naar Warschau / München / Zürich), 6- of 4-bedden couchettes, of een 3, 2 of 1-bedden privé slaapcompartiment met wasbassin of privédouche /toilet. Een ontbijt is inbegrepen in het slaapcompartiment, andere hapjes / drankjes zijn ook te koop aan boord van de treinen.
Eurostar runt een hogesnelheidsdienst van London St Pancras Station naar Brussel Zuid / Midi Station. Vanuit Brussel kun je met de Thalys doorreizen naar Amsterdam. Tickets worden verkocht op de Eurostar-website en (soms goedkoper) op de NS Hispeed website.
Als u van plan bent om met de trein naar Amsterdam te reizen, is het raadzaam om de treintijden te controleren in de internationale reisplanner [Link] . De meeste tickets worden online verkocht en het is vaak goedkoper om tickets van tevoren te reserveren. Tickets worden ook verkocht bij de internationale loketten op Amsterdam Centraal Station en op Schiphol. Of ga naar de Treinreiswinkel [Link] (Singel 393).
Met de bus
De meeste internationale busdiensten zijn aangesloten bij Eurolines , die een terminal heeft op station Duivendrecht (was op het Amstelstation), bussen 40, 62, 65, 240, 355. Eén bus per dag is meestal de maximale frequentie op deze routes.
Het Britse low-budget busbedrijf Megabus exploiteert tweemaal per dag busdiensten van zowel Londen als Parijs naar Amsterdam via Brussel, eindigend bij het Zeeburgpark en Ride Coach Park / Zuiderzeeweg tramhalte in het oosten van de stad. Vanaf daar zijn er frequente tram- en busverbindingen naar de stad, hoewel de chauffeur u gewoonlijk zal adviseren om een tram te nemen.
OUIBUS exploiteert een paar keer per dag een busdienst van zowel Londen en Parijs naar Amsterdam via Brussel als Megabus, eindigend op Station Sloterdijk, metro 50, tram 12.
Het Duitse low-cost busbedrijf FlixBus exploiteert een paar keer per dag een busdienst vanaf meerdere locaties in België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg, eindigend op Station Sloterdijk (Radarweg). Het werkt soms samen met Megabus.
Er zijn andere internationale busdiensten, maar deze zijn vaak gericht op zeer specifieke markten, bijvoorbeeld Poolse arbeidsmigranten. Er zijn bijna geen interlokale interne busdiensten in Nederland en geen naar Amsterdam.
Met de auto
Het westen van Nederland heeft een dicht (en overbelast) wegennet. Vanuit het oosten (Duitsland) leidt de snelweg A1 rechtstreeks naar Amsterdam. Op de A12 vanuit Arnhem, overstappen op Utrecht naar de A2 in noordelijke richting. Vanuit het zuiden (België) gaat de A2 rechtstreeks naar Amsterdam: de A16 / A27 vanuit Antwerpen via Breda verbindt met de A2 ten zuiden van Utrecht. Vanuit Den Haag leidt de A4 naar Amsterdam. Alle snelwegen naar Amsterdam verbinden met de ringweg, de A10. Vanaf deze snelweg leiden hoofdwegen radiaal naar Amsterdam (de wegen S101 tot en met S118).
In de meeste gevallen wilt u vermijden om met de auto naar het stadscentrum te gaan: het verkeer is zwaar en parkeerplaatsen zijn duur en bijna onmogelijk te vinden. Volg in plaats daarvan op de A10 de borden naar een van de P + R-spots (P + R Zeeburg in het oosten, P + R ArenA in het zuidoosten, P + R Olympisch Stadion in het zuiden en P + R Sloterdijk naar het westen). Hier kunt u uw auto parkeren en het openbaar vervoer nemen naar het centrum van de stad voor een eerlijke prijs. In principe 1 € per uur. Openbaar vervoer brengt je naar het centrum voor maximaal 5 personen van 5 € tot 7,70 € Er zijn ook een paar plaatsen op korte loopafstand van de buitenste tramhaltes om gratis te parkeren.
Een andere optie is om verschillende parkeerwebsites te gebruiken om meer te weten te komen over prijzen en beschikbare parkeergarages, een mooi overzicht te vinden van alle openbare parkeergarages in de stad en de prijzen die ze in rekening brengen. Naast openbare garages zijn er sinds kort ook privé parkeermogelijkheden waarbij men kan parkeren in een hotel of bedrijfsgebouw, het voordeel is dat u van tevoren uw parkeerplaats kunt reserveren en vaak is dit alternatief ook goedkoper.
Voor korte bezoeken is het een optie om heel dicht bij het stadscentrum te parkeren en een gratis veerboot naar de andere kant van het kanaal te nemen. Op de ring van Amsterdam neemt u de afslag s118 of s116 (s118 is het gemakkelijkst omdat s116 naar het stadscentrum gaat via de tunnel onder het kanaal) en naar het Ijplein gaat waar het parkeren 2,5 uur gratis is (de zogenaamde blauwe zone) met behulp van een parkeerschijf. Ga dan naar de veerboot en neem het gratis vervoer naar het centraal station (elke 5-8 minuten). Op slechts 5min reis en je bent in Amsterdam Centraal. Genieten!
De maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen is 130 km / u, behalve waar aangegeven. Op de ring A10 rond Amsterdam is de maximumsnelheid 100 km / u en 80 km / u op het westelijke deel. Deze limieten worden strikt gehandhaafd en er zijn veel flitspalen.
Over zee
De maritieme Passenger Terminal Amsterdam ligt dicht bij het stadscentrum, maar is alleen voor cruiseschepen. De dichtstbijzijnde veerhaven is IJmuiden, die wordt bediend door DFDS Seaways, die dagelijks een ferrydienst per dag aanbieden vanuit Newcastle-upon-Tyne (North Shields) in het Verenigd Koninkrijk, zie de officiële website. 125 kilometer rijden met de auto is er een ferryterminal in Rotterdam Europoort (veerboot vanuit Kingston Upon Hull), en Hoek van Holland (veerboot vanuit Harwich). Hook of Holland heeft een treinstation. Neem de trein naar Schiedam Centrum of Rotterdam Centraal en vanaf daar een trein naar Amsterdam.
Rondkomen
Het centrum van Amsterdam is vrij klein en bijna abnormaal vlak, zodat u gemakkelijk de meeste toeristische bestemmingen te voet kunt bereiken – vanaf het treinstation, binnen een half uur.
Met het openbaar vervoer
In juni 2010 werd een contactloze kaart met de naam OV-chipkaart (“OV-chipkaart”) geïntroduceerd. Sinds 3 juni 2010 is het oude ‘strippenkaart’-systeem verlaten voor alle vormen van openbaar vervoer in Amsterdam, waardoor de chipkaart de enige geldige manier van reizen in Amsterdam is. Om met een kaart te reizen, moet men aan het begin van de reis inchecken en aan het einde uitchecken door de kaart voor de kaartlezer te houden.
Er zijn drie soorten OV-chipkaarten beschikbaar:
een persoonlijke kaart waarop u wekelijkse / maandelijkse / jaarlijkse abonnementen kunt laden
een anonieme kaart waarop u geld kunt laden dat kan worden uitgegeven aan het openbaar vervoer
een wegwerpkaart die slechts voor een beperkt aantal uren kan worden gebruikt
De eerste twee typen hebben een vergoeding van € 7,50 voor de kaart zelf en u moet er minimaal € 4 op hebben om te kunnen reizen. De OV-chipkaart is verkrijgbaar bij GVB-automaten in alle metrostations, bij de balies op enkele grotere stations (waaronder Centraal Station) en enkele winkels (zie [ http://www.gvb.nl/reizigers/ovchipkaart/Pages/ Ophalenenopladen.aspx deze kaart).
Voor bezoekers is de meest bruikbare vorm van reizen waarschijnlijk het 24/24/48/96/96/96/14/16-uurs ticket, uitgegeven als een wegwerp OV-kaart zonder extra kosten. Hierdoor kan de houder tijdens de geldigheidsperiode van de pas onbeperkt reizen op tram-, metro- en GVB-busdiensten. In een tram kunnen alleen de tickets voor 1 en 24 uur aan boord worden gekocht. Deze passen zijn ook verkrijgbaar bij VVV-kantoren (gelegen op Schiphol en net buiten Centraal Station), AKO boekhandels op Schiphol en Centraal Station, veel hotels en GVB Tickets & Info. Dagpassen zijn niet geldig in bussen van Connexxion en Arriva.
Prijzen vanaf maart 2017: € 7,50 / 24 uur, € 12,50 / 48 uur, € 17/72 uur, € 22/96 uur, € 27/120 uur, € 31/144 uur en € 34/168 uur. Als u langer in Amsterdam verblijft, kunt u met korting wekelijkse of maandelijkse tickets kopen bij de meeste postkantoren of andere voordelige ticketverkooppunten. GVB-tickets zijn niet geldig op treinen naar de luchthaven Schiphol. Je kunt ze gebruiken op bussen naar Schiphol (let op: de enige GVB-bus die naar het vliegveld rijdt is nummer 69) maar het is meestal sneller om er te komen met de trein. Voor actuele informatie over het Openbaar Vervoer-systeem (Openbaar Vervoer of OV), check online Openbaar Vervoer (OV).
Tram
Openbaar vervoer binnen de stad wordt uitgebaat door het GVB (Gemeentevervoerbedrijf) De tram (16 lijnen) is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer in het centrale gebied en er zijn ook tientallen nachtbusroutes die in de plaats van de trams rijden tussen middernacht en 5 uur Alle tramhaltes hebben een gedetailleerde kaart van het systeem en de omgeving.U kunt ook een gratis kaart voor het openbaar vervoer krijgen bij de kantoren van GVB Tickets & Info (net buiten het Centraal Station) of in de tram.
De meeste trams hebben geleiders, aan de achterkant van de tram. Bestuur (en verkrijg tickets indien nodig) door de bestuurder of de dirigent. Als u vragen hebt, zal de dirigent of chauffeur zeker reageren op uw vraag. Vergeet niet dat je alleen kaartjes voor 1 uur en 24 uur aan boord van de tram kunt kopen.
Bij het in- en uitstappen van een tram moet u in- en uitchecken door uw ticket / OV-chipkaart op één van de overvloedige, ronde lezers te plaatsen, ook als u net een ticket aan boord hebt gekocht. All trams have pre-recorded audio announcements indicating the next stop, with most also having visual indication. All announcements on board are in Dutch, however some announcements (such as those indicating termini and important stops (such as Dam Square) and reminders to check out when alighting the tram) are also in English.

Metro

Er is een vijf metrolijnen, inclusief een kort ondergronds gedeelte in het stadscentrum dat de buurten van het zuidoosten bedient. Het duurt 15-20 minuten van het Centraal Station of Waterlooplein naar de Bijlmer (stadion Amsterdam Arena, Heineken Music Hall en de bioscoop Pathe Arena en IMAX).

Bus

Net als de tram en metro worden er lokale bussen beheerd door de GVB. Er zijn ook bussen in de voorsteden naar nabijgelegen steden zoals Haarlem en Uithoorn; deze worden beheerd door Connexxion of EBS (de bedrijfsnaam en huisstijl zijn prominent aan de buszijde) en kunnen binnen Amsterdam worden gebruikt als u met een OV-chipkaart reist. Wegwerpkaarten zijn alleen geldig op de GVB-bussen.

Per boot

Er zijn verschillende gratis veerdiensten over het IJ, naar Amsterdam-Noord, de meest frequente afdalingen om de 7min. Ze vertrekken allemaal vanaf een nieuwe steiger aan de noordzijde (achterzijde) van het Centraal Station. Het leukste is de 15min service naar NDSM Werf, een funky opkomende industriële wijk met een leuke café-bar (IJkantine), restaurant (Noorderlicht) en indoor skateboard park (Skatepark Amsterdam). Daarnaast vaart de Pancake Boat (Pannekoekenboot) vele malen per week vanaf de NDSM Werf. Veerboten vertrekken elke 30 minuten vanaf het Centraal Station en vanaf NDSM Werf. Dubbele frequenties tijdens spitsuren. Een ander bootbedrijf om Amsterdam te ontdekken is Canal Company , dat een grote selectie aan kanaalcruises biedt. U kunt kiezen tussen de klassieke rondvaarten, open boottochten, grachtenfietsen of ‘s avonds cruises in verschillende variaties.

Met de fiets

Een prettige manier om veel grond te bedekken is om een fiets te huren. Er is minstens één fiets voor elk van de 800.000 mensen die in Amsterdam wonen. De stad is zeer, zeer fietsvriendelijk, en er zijn aparte fietspaden op de meeste hoofdstraten. In het stadscentrum is er echter vaak niet genoeg ruimte voor een fietspad, dus auto’s en fietsers delen smalle straten.
Fietsers hebben geen voorrang, ook al lijkt dit het geval te zijn bij het observeren van het fietsgedrag van de typische Amsterdammer. Wees heel voorzichtig om op te letten voor andere fietsers. Laat altijd ander verkeer zien waar u naartoe gaat (bijv. Door uw hand uit te steken) om ongelukken te voorkomen en de doorstroming te verzachten. Indien niet anders aangegeven door tekens, is de regel rechts-voor-links van toepassing. Vermijd het om uw band in de tramrails te krijgen; het is een vervelende val. Steek tramrails altijd onder een hoek over. Let bij het oversteken van tramstroken op snel naderende taxi’s. Ze hebben een nogal meedogenloze rijstijl. Laat niets van het bovenstaande je ervan weerhouden om het op de Amsterdamse manier te doen. Houd er echter rekening mee dat fietsen op de Amsterdamse manier een aanzienlijke hoeveelheid vaardigheden vereist: de lokale bevolking fietst vanaf het moment dat ze konden lopen en informeert hun gedrag.Als je je niet helemaal op je gemak voelt op een fiets, kan het een stressvolle aangelegenheid zijn in plaats van een vlotte rit die je je maar kunt voorstellen. Bovendien, als je gebrek aan vertrouwen je blokkades blokkeert die worden gebruikt door andere mensen die vaardig langs hen kunnen manoeuvreren (bijv. Groepen mensen, tussen stationaire bestelwagens en de rijen verkeerspalen die straat en voetpad verdelen), die afspraken hebben om te maken en banen kunnen bijwonen, het kan spanningen veroorzaken tussen u en de lokale bevolking. Als je je niet helemaal op je gemak voelt op een fiets, loop dan! Het is minder stressvol en Amsterdam is zo klein dat het hele stadscentrum binnen een half uur te voet kan worden genavigeerd.als je gebrek aan vertrouwen ervoor zorgt dat je paden blokkeert die worden gebruikt door andere mensen die vaardig langs hen kunnen manoeuvreren (bijv. groepen mensen, tussen stationaire busjes en de rijen van verkeerspalen die straat en voetpad verdelen), die afspraken hebben om te maken en banen om bij te wonen, kan spanningen tussen u en de lokale bevolking veroorzaken. Als je je niet helemaal op je gemak voelt op een fiets, loop dan! Het is minder stressvol en Amsterdam is zo klein dat het hele stadscentrum binnen een half uur te voet kan worden genavigeerd.als je gebrek aan vertrouwen ervoor zorgt dat je paden blokkeert die worden gebruikt door andere mensen die vaardig langs hen kunnen manoeuvreren (bijv. groepen mensen, tussen stationaire busjes en de rijen van verkeerspalen die straat en voetpad verdelen), die afspraken hebben om te maken en banen om bij te wonen, kan spanningen tussen u en de lokale bevolking veroorzaken. Als je je niet helemaal op je gemak voelt op een fiets, loop dan! Het is minder stressvol en Amsterdam is zo klein dat het hele stadscentrum binnen een half uur te voet kan worden genavigeerd.en Amsterdam is zo klein dat het hele centrum te voet binnen een half uur kan worden genavigeerd.en Amsterdam is zo klein dat het hele centrum te voet binnen een half uur kan worden genavigeerd.

Een goede fietskaart (routes, reparaties, verhuur + ook openbaar vervoer) is Amsterdam op de fiets (een Cito-plan). Bij het voorbereiden van een route is er een digitale fietsrouteplanner voor Amsterdam .
Fietsen kunnen worden meegenomen op alle metro’s en tram 26 met behulp van de fietstoeslag (€ 1,70 in 2016, geldige 1d) op de OV-chipkaart. Gebruik de speciale fietsenrekken, locaties aangegeven door een fietsbord aan de buitenkant van de wagen.

Fietsen (en scooters) kunnen gratis worden meegenomen op alle veerboten over het IJ.

Zorg ervoor dat je een goede lock (of twee) hebt en gebruik deze. Amsterdam heeft een van de hoogste fietsdiefstalcijfers ter wereld. Merk ook op dat bij het kopen van een fiets, de prijzen die te mooi lijken om waar te zijn, gestolen fietsen zijn. Elke fiets die te koop wordt aangeboden aan voorbijgangers, op straat, is zeker gestolen. Er is een oude Amsterdamse grap; Bij het uitroepen van een grote groep voorbijgangers; “Hé, dat is mijn fiets!” Ongeveer vijf mensen springen van “hun” fietsen en beginnen te rennen.

Als je net zo goed fietst als de lokale bevolking, huur dan een fiets! Er zijn fietsenverhuurbedrijven op stations en verschillende anderen in en rond het stadscentrum. Fietsen kosten ongeveer € 9 tot € 20 per dag. (Breng natte uitrusting aan.)

Rent A Bike Amsterdam Quality fietsen voor het laagste tarief in Amsterdam. Gelegen in het centrum van Amsterdam.

Groene budgetfietsen Beschikken over een uitgebreide selectie van hoogwaardige fietsen op twee locaties – in de buurt van zowel de Dam als het Leidseplein. De fietsen zijn in goede staat en goed onderhouden. Nederlandse, handrem- en tandemfietsen (ook voor kinderen) zijn verkrijgbaar tegen budgetprijzen. Fietsen zijn te huur voor 3 uur (€ 6,50), 24 uur (€ 9,00) en meer. Fietsreparatie, rondleidingen, scooters, kostuumfoto’s en internet zijn ook beschikbaar. Winkels zijn dagelijks geopend van 09:00 tot 18:00 uur in het laagseizoen en van 09:00 tot 20:00 uur in het hoogseizoen.

Gratis attracties in Amsterdam

Een dag in Amsterdam zonder een cent uit te geven

Een dag in Amsterdam zonder een cent uit te geven: een wandeling langs de grachten, het Begijnhof, de bloemen ruiken op de Bloemenmarkt, een bezoek brengen aan de Albert Cuypstraat, de Magere Brug bekijken en ontspannen in het Vondelpark.

Diamantfabrieken in Amsterdam bieden gratis rondleidingen aan, zoals bij Gassan Diamonds en Coster Diamonds .

The Eye film museum heeft een interessante (en gratis) permanente tentoonstelling in de kelder.

Veerboot over het IJ [Link] De GVB-veerboten aan de noordkant van het centraal station zijn gratis en bieden een mooi uitzicht op de haven en de skyline, zoals hierboven beschreven.

Gratis lunchconcerten worden gehouden op de:
Het Koninklijk Concertgebouw, Concertgebouwplein 10 (Tram 3,5,12,16,24), 0031 20 6718345, -. Wereldberoemd om verbluffende akoestiek, prachtige architectuur en de thuishaven van The Royal Concertgebouw Orchestra. Concerten zijn bijna dagelijks gepland en worden uitgevoerd door ‘s werelds beste muzikanten, orkesten en dirigenten. Elke woensdag om 12.30 uur (september-juni) is er een gratis lunchconcert. Overweeg een rondleiding te maken om de verbazingwekkende architectuur van het gebouw te verkennen. De rondleiding wordt ten zeerste aanbevolen: Engels gesproken, € 10, ongeveer. 75 minuten. gepland op zo- 12.30 uur, maandag-17.00 uur, woe-13.30 uur. -.

Het muziektheater
houdt op dinsdag een gratis lunchconcert.

MuziekGebouw aan’t IJ
Dit theater heeft één keer per maand een gratis concert (elke tweede dinsdag om 12.30 uur).

Ignatiushuis
Elke dinsdag om 12.30 uur. Entree op Beulingstraat 11. Bekijk het programma.

Westerkerk
Kerk aan de Prinsengracht die gratis orgelconcerten op 1:00 heeft elke vrijdag.

Vrijdagavond rollerskaten
Trek je rollerskates aan en doe mee met de populaire wekelijkse skatetocht (sinds 1997), een andere route elke week.

NEMO Panorama terras
In de zomer heeft het Nemo Science museum een panoramisch dakterras op het dak met ligstoelen met gratis toegang.

OBA Amsterdam’s Openbare Bibliotheek
Lees kranten en tijdschriften of ontspan in de Amsterdamse bibliotheek aan de Oosterdokskade. Het caféterras op de top van het gebouw biedt het beste gratis uitzicht over de stad. Internet is niet langer gratis.

Rijksmuseumtuin
een curieuze collectie architectuur, gratis toegang tijdens museumopeningstijden.

Stadsarchief
Het archief van de stad op Vijzelstaat heeft vaak gratis tentoonstellingen.

De Schuttersgallerij
is een verborgen doorgang gevuld met 15 enorme 17e-eeuwse schilderijen; toegang is gratis tijdens museumtijden. Bekend als de Schuttersgalerij, biedt de collectie enorme en uiterst realistische portretten van rijke burgers uit de Nederlandse Gouden Eeuw, dezelfde klasse van onderwerpen die Rembrandt heeft afgebeeld in de beroemdste van de Civic Guard-schilderijen, “Nachtwacht”. Je vindt het net binnen de gewelfde toegangspoort tot het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat 92.

Openluchttheater Vondelpark
Openluchttheater in het hoofdpark van de stad in de zomer op vrijdagavond, zaterdag en zondag. Daarnaast zijn er verschillende andere festivals in Amsterdam, waarvan vele gratis zijn, zoals hieronder vermeld.

Openluchttheater Bostheater
Openluchttheater in het Amsterdamse Bos, op zondag worden er vaak gratis karaokefeesten gegooid. Als je wat te eten neemt, kun je hun BBQ gebruiken om je eten gratis te grillen.

Festivals

Amsterdam is een culturele haven met het hele jaar door festivals voor elke portemonnee. Let op zakkenrollers

Januari

Realism Art Fair: een levendige kunstbeurs in een grote hal van de Passenger Terminal Amsterdam, exclusief gewijd aan de figuratieve kunst.
Amsterdam International Fashion Week: presentatie van nieuwe modecollecties en een hele reeks evenementen zoals modefotografie-exposities, museumexposities over kleding, bijeenkomsten van verkopers en feesten.

Februari

Chinees Nieuwjaar: Festival door Zeedijk en de stad China.

Maart

Pink Film Days: 10 dagen LGBTQ-films en debatten.

April

Koningsdag: (27 april, tenzij de 27e valt op een zondag, dan is het 26 april): de nationale feestdag, nominaal ter ere van de verjaardag van de koning, is moeilijk te beschrijven aan iemand die er nooit is geweest. De stad verandert in een gigantische massa van oranje geklede mensen (Amsterdammers, en nog eens 1 miljoen mensen uit het hele land bezoeken de feestjes in de stad) met rommelmarkten, bands die spelen en vele straatfeesten, van kleine cafés die een paar vaten bier buiten zetten tot enorme openluchtpodia met wereldberoemde DJ’s. Het Vondelpark is de plek voor kinderen die verkopen en optreden. Een ervaring die u nooit zult vergeten. (PAS OP: het is HEEL druk op deze dag, dus let op je portemonnee. Als je niet van drukte houdt, ga dan de stad uit.)

Mei

Taste of Amsterdam: een culinair festival waar u het eten van beroemde Amsterdamse restaurants en hun chef-koks kunt ontdekken.
Art Amsterdam: een moderne kunstbeurs in het RAI-expositie- en conferentiecentrum. Als je wilt weten wat de nieuwste ontwikkelingen zijn in Nederlandse galerijen, dan is dit waar ze allemaal op één plek te vinden zijn.
Tulpfestival: elk jaar komen duizenden mensen naar de tulpenvelden van de Noordoostpolder. De tulpenbollen die enkele maanden geleden werden geplant, hebben nu hectares land getransformeerd in een kleurrijk spektakel.

Juni

Holland Festival: beroemd over de hele wereld, dit Nederlandse podiumkunstenfestival brengt evenementen van over de hele wereld op het gebied van muziek, opera, theater en dans.
De Open Garden Days: Normaal zie je alleen de voorkant van de grachtenpanden, maar tijdens de Open Garden Days mag je voorbij de ingang gaan en de groene wereld achter zich zien, vele malen groter dan je had verwacht. Je kunt een kaartje kopen waarmee je toegang hebt tot alle deelnemende tuinen en er is een speciale rondvaartboot om je van de ene naar de andere locatie te brengen.
Amsterdam Roots Festival: een openlucht (gratis) festival met muziek uit niet-westerse landen, begeleid door betaalde film- en theatervoorstellingen in de theaters in de omgeving.

Juli

Julidans (juli-dans): International Contemporary Dance Festival, altijd met de nieuwste ontwikkelingen in moderne dans.

Juli Augustus

Vondelpark Open Air Theatre: dit gratis festival biedt dagelijks vele verschillende uitvoeringen. Ga naar het openluchttheater bij de fontein en laat het entertainment het werk doen. Van cabaret tot drama tot concerten tot dans, er is hier iets voor iedereen en voor alle leeftijden.
Amsterdam International Fashion Week: Tweemaal per jaar presenteert dit evenement jonge en opkomende mode in Europa en met een focus op Nederlands design.
Robeco SummerNights: twee maanden gevuld met betaalbare en speciale concerten, die plaatsvinden in het prestigieuze Royal Concertgebouw. Genres variëren van klassieke muziek tot pop en jazz. De adembenemende Mirror Hall wordt omgetoverd tot het Robeco Summer Restaurant, dat gastronomische driegangen-diners aanbiedt voor concerten in de Grote Zaal. Een van de vele speciale evenementen, ‘SummerNights Live!’, Biedt de mogelijkheid om muzikanten te ontmoeten en te begroeten na het concert.

Augustus

De Parade: Martin Luther King Park. Circus wordt vintage, op een ouderwets kermisterrein met veel verschillende tenten proberen de artiesten elk hun publiek aan te trekken, met spektakels van dans, theater, magie, kunst, animatie en muziek.
Gay Pride: Amsterdam gay pride op het eerste weekend van augustus. Een van de grootste festivals in Amsterdam met feesten, optredens, workshops en een bootparade op de Prinsengracht op zaterdagmiddag die altijd de moeite waard is om te bezoeken.
Prinsengracht-concert: elk jaar het derde weekend van augustus. Een gratis openluchtconcert met klassieke muziek wordt elk jaar gehouden op een podium midden in de Prinsengracht. Als je een bootje hebt, sluit je aan bij de drukte en zorg ervoor dat je je rose wijn of prosecco meeneemt voor optimaal genot.
Vaar Amsterdam: tall-ships van over de hele wereld bezoeken de Amsterdamse haven om de 5 jaar, de volgende keer in 2015.
Uitmarkt: De opening van het culturele seizoen in het laatste weekend van augustus, het biedt een voorproefje van het komende jaar met 30 min optredens in verschillende theaters, een uitgebreide boekenmarkt en vele openluchtconcerten. Allemaal gratis.

September

Jordaan Festival: een groot straatfestival in de binnenstad dat de diversiteit van deze voormalige arbeiderswijk viert. Kenmerken kunnen zijn drumbands, een kinderfestival, opera en cabaret, een jeu de boules-wedstrijd, een rommelmarkt en een veiling.
Robodock arts festival: een uniek festival met hedendaagse kunstshows in het enorme, oude NDSM-scheepswerfdepot in Amsterdam Noord. De sfeer is ruig, industrieel, experimenteel. Veel luide muziek, vuur, rook, lawaai en zware machines zijn meestal elementen van deze uitvoeringen.
Nationale Restaurantweek: Twee keer per jaar bieden de deelnemende restaurants een volledig 3-gangen diner voor slechts € 25 (excl. drankjes), zodat u een ander restaurant kunt experimenteren voor een verandering of een kans om betaalbaar te eten bij een van de beroemde sterren restaurants.

Oktober

Amsterdam Dance Event (ADE): Dit jaarlijkse elektronische festival, meestal gehouden tijdens het voorlaatste weekend van oktober, verzamelt de beste gezichten uit het huis en technoscènes. Koop je kaartjes van tevoren om te voorkomen dat je meer aan de deur betaalt en urenlang in de rij staat. Naast vier avonden achter elkaar feesten, biedt de conferentie workshops, seminars, presentaties etc.
Amsterdam Marathon: Tienduizenden deelnemers rennen door de stad, inclusief de tunnel onder het Rijksmuseum.

November

Museumnacht – Museumnacht: lang voordat de film uitkwam, trekt deze avond in het museum nieuwe drukte aan bij de traditionele Amsterdamse musea met speciale uitvoeringen op ongewone locaties. Doe zoals de lokale bevolking en huur een fiets om van de ene plaats naar de andere te gaan.
pAn Amsterdam – Kunst- en antiekbeurs: derde week van november. De grootste nationale kunst- en antiekbeurs in Nederland.
IDFA – International Documentary Filmfestival of Amsterdam: vertoning van zo’n 200 documentaire films en video’s, en debatten worden gehouden.

December Januari

Amsterdams lichtfestival: straten en grachten versierd met licht, speciale boottochten, kerstkanaalparade.

Kopen

De belangrijkste centrale winkelstraten lopen in een rij van nabij het Centraal Station naar het Leidseplein: Nieuwendijk, Kalverstraat, Heiligeweg, Leidsestraat. De nadruk ligt op kleding / mode, maar er zijn tal van andere winkels. Het zijn geen luxe winkelstraten en het noordelijke uiteinde van Nieuwendijk is louche. De enige chique winkelstraat van Amsterdam is de PC Hooftstraat (vlakbij het Rijksmuseum).
Andere winkelconcentraties in het centrum zijn Haarlemmerstraat / Haarlemmerdijk, Utrechtsestraat, Spiegelstraat (kunst / antiek) en rond de Nieuwmarkt. Er is een concentratie van Chinese winkels aan de Zeedijk / Nieuwmarkt, maar het is geen echte Chinatown.
De ‘interessante winkeltjes’ bevinden zich in de zijstraten van de belangrijkste grachten (Prinsengracht / Keizersgracht / Herengracht), en vooral in de Jordaan – begrensd door de Prinsengracht, Elandsgracht, Marnixstraat en Brouwersgracht. De deels vernieuwde buurt van De Pijp – rond Ferdinand Bolstraat en Sarphatipark – wordt vaak gezien als een ‘tweede Jordaan’.
Mode & Museum District. Gelegen in Amsterdam Zuid, wordt dit beschouwd als het chique gebied om te winkelen in Amsterdam, dicht bij het Museumkwartier, de PC Hooftstraat en de Cornelis Schuytstraat met enkele van de beste designerwinkels in de stad, waaronder designerschoenen, gezondheids- en welzijnsspecialisten , massage, modewinkels, designinterieurs, designer bloemisten en speciaalzaken.

In de oudere gebieden rond het centrum zijn de belangrijkste winkelstraten de Kinkerstraat, de Ferdinand Bolstraat, de Van Woustraat en de Javastraat. De meest etnische winkelstraat van Amsterdam is de Javastraat. Er zijn speelgoedwinkels en kledingwinkels voor kinderen in het centrum, maar de meeste zijn in de winkelstraten verder weg, want daar wonen gezinnen met kinderen.
Je vindt plus size kleding in het centrum van Amsterdam. C&A en H&M bevinden zich beide op de belangrijkste winkelstraten vanaf het centraal station. Iets verder van het centrum vind je Mateloos, Promiss, Ulla Popken en verschillende winkels in de keten M & S-modus.
Een give-away-winkel is te vinden op Singel 267, open op dinsdag en donderdag 17: 00-19: 00 uur en zaterdag 12: 00-17: 00 uur.
Engelstalige boeken zijn meestal te vinden in het oude centrum. Grote Nederlandse boekwinkels hebben ook een selectie van boeken in vreemde talen.

Straatmarkt

Straatmarkten verkochten oorspronkelijk voornamelijk voedsel, en de meesten verkopen nog steeds voedsel en kleding, maar ze zijn meer gespecialiseerd geworden. Een complete lijst van Amsterdamse markten (met openingstijden en het aantal kraampjes) is online te vinden op Hollandse Markten en Amsterdam.info in het Engels.

Albert Cuyp. Grootste in Amsterdam, de meest bekende straatmarkt van het land. Kan erg druk worden, dus kijk uit voor zakkenrollers. Van maandag tot zaterdag van ongeveer 09.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.
Ten Katemarkt. De op twee na grootste in Amsterdam. Maandag tot zaterdag van ongeveer 08.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Voedsel, huishoudens, bloemen en kleding.
Dappermarkt. In het oosten, achter de dierentuin, en verkozen tot de beste markt van Nederland. Maandag tot zaterdag van ongeveer 08.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.
Lindengracht. In de Jordaan, de verkoop van een breed scala van goederen, fruit en groenten, vis en diverse huishoudelijke artikelen. Alleen op zaterdag. 9:00 tot 16:00 uur Tram 3 of 10 naar het Marnixplein en een korte wandeling langs de Lijnbaansgracht.
Lapjesmarkt. Westerstraat, in de Jordaan. Een gespecialiseerde markt gericht op de verkoop van kleding en materiaal voor het maken van kleding, gordijnen etc. alleen op maandag. 9.00 tot 13.00 uur. Tram 3 of 10 naar het Marnixplein.
Noordermarkt. In de historische Jordaan van de stad. Op maandagochtend (van 9.00 tot 13.00 uur) is de Noordermarkt een vlooienmarkt met stoffen, platen, tweedehandskleding, enz. En maakt deze deel uit van de hierboven genoemde Lapjesmarkt. Op zaterdag (9.00 tot 16.00 uur) is de Noordermarkt een biologische voedselmarkt, die een breed scala aan ecologische producten verkoopt, zoals biologische groenten en fruit, kruiden, kaas, champignons, enz. Er is ook een kleine rommelmarkt. Tram 3 of 10 naar het Marnixplein en een korte wandeling langs de Westerstraat.

Eten

Er is een grote diversiteit aan restaurants in Amsterdam, vooral als je op zoek bent naar een Aziatische keuken, hoewel veel ervan is afgestemd op de vrij smakelijke lokale smaken en mogelijk niet het vuur heeft dat je zou verwachten. De invloed van het Nederlandse koloniale verleden is duidelijk, zoals te zien is in de vele Indonesische restaurants.

De Jordaan is naar Amsterdamse normen een geografisch grote wijk en biedt veel mogelijkheden om te dineren, maar met name de Tweede Tuindwarsstraat en aangrenzende straten bieden een verscheidenheid aan leuke restaurants. La Perla staat bekend om zijn pizza’s uit de houtoven, Burger Patio biedt een kans om buiten in mediterrane stijl te dineren en La Oliva biedt Cantabarian-Baskische tapas. Het eerste en enige Afghaanse restaurant van de stad, Mantoe, is te vinden aan de Tweede Leliedwarsstraat.

Nieuwmarkt: de meeste Aziatische restaurants zijn geclusterd aan de Zeedijk op de Nieuwmarkt, daarom vaak de Amsterdamse Chinatown genoemd. Het is ook de thuisbasis van vele tokos, kleine Aziatische supermarkten die Oosters eten en kruiden verkopen. Indonesische restaurants zijn meestal van uitstekende kwaliteit, maar Indiase restaurants kunnen duur zijn. Chinatown biedt ook tal van Chinese, Thaise en Japanse restaurants.

Damstraat is een vrij drukke weg vol met kleine en goedkope Chinese en Midden-Oosterse restaurants – verwacht plakkerige tafels, maar het is zeker een goede plek voor budgetreizigers. De vele falafelbars hebben een goede prijs, vaak met een saladebuffet dat je alleen maar kunt stapelen.

Surinaams eten is overal verkrijgbaar en het proberen waard. De hoogste concentratie aan Surinaamse restaurants is te vinden in het zuiden, vooral in de Albert Cuypstraat. Een goed voorbeeld is te vinden in Surinaams-Chinees Afhaalcentrum Albina aan de Albert Cuypstraat 69. Het kost € 6 en heel goed. Als je rond etenstijd arriveert, moet je waarschijnlijk wachten op een tafel. De omgeving is deprimerend maar het eten is zo goed dat je toch terugkomt. Lokale bevolking beveelt de roti met bot, de moksi meti, petjil en Bojo aan als dessert. Probeer de Dawet ook; deze typische drank is gemaakt van melk, kokosmelk en rozensiroop en heeft sago-ballen erin (smaakt naar hoestsiroop). De meeste kinderen vinden het leuk.

Veel restaurants van alle soorten zijn te vinden in de wijk Haarlemmer (ten noorden van de Jordaan), en in de smalle straatjes die beide doorkruisen. Ook de moeite van het proberen waard is de Van Woustraat in de Pijp, of doorgaan naar de Rijnstraat in de Rivierenbuurt. Exquise maar dure restaurants zijn te vinden in de Utrechtsestraat.

Slapen

Amsterdam heeft meer dan 400 geregistreerde hotels van verschillende niveaus, van budgetfaciliteiten tot enkele van de duurste hotels in Europa. Vooraf reserveren wordt aanbevolen, vooral voor weekenden en vakanties. Verwacht niet dat je een betaalbaar bed vindt als je er eenmaal bent. De meeste hotels en hostels zijn te vinden in het oude centrum, met name ten zuiden van het centraal station, en in het zuiden rond het museumkwartier. Charmante boetiekaccommodatie is te vinden in de rijke residentiële grachtengordel, de thuisbasis van de rijken en beroemdheden en de pleinen zijn de belangrijkste uitgaansgelegenheden van de stad. De Jordaan is een ander gebied voor hippe boetiekaccommodaties, iets duurder, maar nog steeds voor mid-range prijzen. Sommige goedkopere hostels zijn ook te vinden in de Wallen.

Een eenvoudig bed in een hostel begint rond de € 15 op doordeweekse dagen in de winter en tot € 90 per weekend in de zomer. Hostels verwachten vaak dat je minimaal 2 nachten boekt in een weekend. Een tweepersoonskamer in een budgethotel, 1-2 sterren, kost op weekdagen in de winter ongeveer € 40 en in de zomerweekend maximaal € 100. In een drie- en viersterrenhotel zouden de prijzen variëren van € 100 tot € 200, afhankelijk van het seizoen, en vijf sterrenhotels kunnen tussen de € 150 en € 400 per nacht kosten.

Verwacht geen brede hoeveelheid diensten van goedkopere eindhosts en hotels. De meeste van deze hebben geen liften en hebben de gebruikelijke steile trappen; als je last hebt van duizeligheid, krijg je dan de verzekering dat je een kamer op de eerste of tweede verdieping krijgt of een hotel boekt dat een lift heeft.
Sinds de start van het internetbedrijf hebben veel Amsterdamse bezoekers de voorkeur gegeven aan het boeken van een aantal hotels, zoals vakantieappartementen en woonboten. Er zijn verschillende sites met appartementen voor de korte termijn. Hier kunt u uw eigen appartement boeken . Een bedrijf gespecialiseerd in accommodatie aangeboden door particuliere eigenaren (kamers, appartementen en woonboten) is CityMundo.

Veiligheid

Algemeen

U moet normale voorzorgsmaatregelen nemen tegen zakkenrollers en diefstal van bagage, vooral in de belangrijkste winkelstraten, in trams en treinen, op stations en overal waar toeristen samenkomen. Straat bedelen is niet meer gebruikelijk in Amsterdam, omdat de politie een hardere lijn neemt. Sommige bedelaars zijn verslaafden, sommigen zijn dakloos en sommige zijn beide.
Wat op een voetpad lijkt, vooral langs een kanaaloever, kan een fietspad zijn. Fietsstroken worden normaal gesproken gemarkeerd door rood / paarse tegels of asfalt en een fietspictogram op de grond. De kleur vervaagt echter na verloop van tijd, dus u kunt het verschil misschien missen. Verwacht niet dat fietsers vriendelijk zijn voor voetgangers. Blijf nooit gedurende langere tijd op het fietspad of de straat, want je wordt alleen begroet door een boos belletje rinkelen. Houd er rekening mee dat voor veel Amsterdammers de fiets het belangrijkste vervoermiddel is, ze fietsen niet voor de lol maar komen op afspraak of werken op tijd. Dus niet in de weg staan.
Pas op voor trams bij het oversteken van de straat. Taxi’s mogen ook een aantal tramstroken gebruiken, en zelfs als ze niet worden toegestaan, gebruiken ze ze vaak toch.
Groepen vrouwen die ‘s avonds een bezoek brengen aan de Wallen kunnen zich misschien lastig gevallen voelen in de agressieve omgeving, hoewel dit de veiligste plek is vanwege de aanwezigheid van de politie. Blijf op de belangrijkste straten en groepen. Maak geen foto’s van de prostituees !, er zal naar of erger worden geschreeuwd.
Hoewel ze niet echt gevaarlijk zijn, willen vooral vrouwen in het donker de smalle baan ten noorden van de Oude Kerk vermijden omdat de atmosfeer behoorlijk intimiderend kan zijn.

Buurten

Veilige en onveilige buurten in Amsterdam
Amsterdam is eigenlijk een van de veiligste steden ter wereld. Internationaal consultancybureau Mercer heeft Amsterdam 13 van de 215 wereldsteden gerangschikt voor persoonlijke veiligheid in de Quality of Life Survey van 2010.
Journeywoman.com noemt Amsterdam ‘vrouwvriendelijk’ en beveelt het aan als een stad waar alleenreizende vrouwen zich op hun gemak en veilig moeten voelen. Link
Er zijn echter verschillen tussen de buurten. Hoewel het overdag overdag vol zit met allerlei soorten mensen, trekt de Wallen na zonsondergang zonnekloppers en zwervers aan. Maar ook veel politie. Sommige bezoekers beschrijven de wijk zelfs als Disney Land.
Misschien wilt u niet alleen ‘s nachts in parken lopen.
De Bijlmer en Slotervaart in West hebben nog steeds een slechte naam met betrekking tot geweld en pesterijen. Met recente stadsvernieuwingsprojecten hebben deze wijken de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt.

Cannabis en andere drugs

Het valt niet te ontkennen dat veel toeristen naar Amsterdam komen voor de coffeeshops. Coffeeshops verkopen (in het Engels maar geschreven als één woord) alleen softdrugs zoals marihuana en hasj – het vragen om andere drugs is zinloos omdat coffeeshops nauwlettend worden gevolgd door de autoriteiten, en niets zal hen sneller doen sluiten dan het hebben van harddrugs te koop. ‘Café’ is de algemene naam voor een plaats met een vergunning om alcohol te verkopen: een bar.
Kwaliteit varieert. Coffeeshops gericht op toeristen hebben meer kans op dure en slechte producten. Een eenvoudige vuistregel is: als de plaats er goed uitziet en de kansen goed zijn, zijn hun producten ook goed. Ga niet zomaar een coffeeshop in die overweldigd wordt dat het helemaal mogelijk is om cannabis open te kopen en te consumeren: wees kritisch over de kwaliteit.
Er is een kleine kans dat je benaderd wordt door mensen die aanbieden om je harddrugs op straat te verkopen, vooral als je door de Wallen loopt. Negeren of falen dat een ferme weigering genoeg is – ze zullen je niet lastigvallen. De verkoop van drugs op straat is illegaal en vaak gevaarlijk; bovendien zijn de medicijnen die aan vreemden worden verkocht meestal nep. Wanneer ze je uitnodigen om de goederen te zien, kunnen ze je in een smal straatje lokken en je beroven.
Zogenaamde smartshops verkopen geen illegale producten, maar een reeks voedingssupplementen, waaronder ‘herbal ecstasy’ – een legale poging tot een ecstasypil alternatief is een complete verspilling van geld en verschillende min of meer obscure psychedelische kruiden en ondanks een verandering in de wet, één soort paddo’s.
Houd er rekening mee dat alle hennepgerelateerde producten (behalve de zaden) nog steeds illegaal zijn. Dit kan verwarrend zijn voor de meeste toeristen, die wel denken dat hennepproducten legaal zijn, omdat ze in coffeeshops worden verkocht. Hennepproducten zijn niet legaal, maar ze worden “getolereerd” onder de Nederlandse Opiumwet.
Amsterdam speelt gastheer voor de Cannabis Cup, het belangrijkste marihuana-gerelateerde evenement ter wereld, elk jaar in de week van Thanksgiving. De Cannabis Cup wordt georganiseerd door het tijdschrift High Times en biedt zowel toeristen als autochtonen de mogelijkheid om 5 dagen te genieten van het consumeren en beoordelen van marihuana in verschillende vormen. Deelnemers komen in aanmerking om $ 199 vooraf te betalen of € 250 aan de deur om een “judges pass” te verkrijgen, die toegang geeft tot het evenement voor alle 5 dagen, toegang tot talrijke concerten en seminars die tijdens het evenement worden gehouden, de mogelijkheid om op tal van stemmen te stemmen awards die worden uitgereikt en gratis bustochten van en naar het evenement. Dagpassen zijn beschikbaar voor € 30 voor elke dag en bepaalde concerten verkopen tickets aan de deur, op voorwaarde dat ze nog niet uitverkocht zijn.

Geef een reactie