Tarzan – Kleurplaten


Tarzan is een Amerikaanse animatiefilm uit 1999 van Walt Disney Pictures. Het scenario kwam van Tab Murphy en de muziek van Phil Collins en Mark Mancina. Het is de 37e lange animatiefilm van Disney.

Het verhaal (kleurplaten na het verhaal)

Een schip verdwijnt brandend in de golven. Alleen een jong gezin bestaande uit een man, een vrouw en hun baby overleeft de ramp. Ze belanden in de Afrikaanse jungle, alwaar ze een boomhut bouwen. In diezelfde jungle woont een groep gorilla’s onder leiding van de zilverrug Kerchak. Kerchal en zijn vrouw Kala hebben een kind, dat echter het slachtoffer wordt van de luipaard Sabor. Niet veel later vindt Kala de boomhut. Sabor blijkt daar ook te hebben toegeslagen en de twee mensen te hebben gedood, alleen de baby leeft nog. Kala weet de baby te redden van Sabor en besluit zich over hem te ontfermen. Ze geeft hem de naam Tarzan.

Enkele jaren later heeft de jonge Tarzan moeite mee te komen met de andere gorilla’s daar hij anders is. Uiteindelijk wordt hij vrienden met de gorilla Tuk en de olifant Tantor. Hij weet dat Kerchak hem niet mag. In de daaropvolgende jaren ontwikkelt Tarzan alle instincten van een aap en leert alles over de jungle en zijn gevaren. Als volwassene is hij al deze vaardigheden meester en beschikt hij over fysieke vaardigheden gelijk aan die van een topatleet. Wanneer de groep wordt aangevallen door Sabor, doodt Tarzan de luipaard.

Op een dag arriveren er andere mensen in de jungle: professor Porter, zijn dochter Jane en hun gids Clayton. Ze zijn op zoek naar gorilla’s. Tarzan redt Jane van een groep bavianen en wordt steeds nieuwsgieriger naar deze wezens die op hem lijken. Jane en haar vader beseffen dat Tarzan door gorilla’s is grootgebracht en hun wellicht meer over de gorilla’s kan leren. Ze leren Tarzan de Engelse taal en vertellen hem over de menselijke beschaving. Tarzan wil Jane en haar vader echter niet naar de gorilla’s brengen, in het besef dat Kerchak hen dan zeker zal doden.

Na verloop van tijd zit het verblijf van Jane en haar vader erop en arriveert het schip dat hen terug naar Engeland zal brengen. Clayton overtuigt Tarzan dat Jane wellicht blijft als ze gorilla’s te zien krijgt, waarna Tarzan het drietal naar het gorillakamp brengt. Die avond toont Kala Tarzan de boomhut waarin ze hem gevonden heeft. Tarzan besluit hierop met Jane en haar vader mee te gaan naar Engeland.

Wanneer ze aan boord gaan van het schip blijkt er echter een muiterij te zijn gepleegd, geleid door Clayton. Hij en zijn helpers willen de gorilla’s vangen voor het geld dat veel dierentuinen ervoor betalen. Tarzan, Jane, de professor en de andere bemanningsleden worden opgesloten, maar kunnen ontsnappen dankzij Tantor en Tuk. Tarzan confronteert Clayton en zijn mannen. Claytons handlangers zijn snel uitgeschakeld. Clayton zelf probeert Tarzan neer te schieten, maar Kerchak springt ervoor. Tarzan jaagt Clayton een boom in, waar hij hem vastbindt met lianen. Clayton probeert zichzelf te bevrijden met zijn kapmes, maar merkt niet dat er een liaan om zijn nek gewikkeld zit. Hierdoor hangt hij zichzelf per ongeluk op.

Kerchak overleeft het geweerschot niet, maar accepteert net voor zijn dood Tarzan eindelijk als zijn zoon en opvolger. Jane en haar vader besluiten niet terug naar Engeland te gaan, maar bij Tarzan in de jungle te blijven.