Belle en het beest – Kleurplaten


Belle en het Beest (Engels: Beauty and the Beast) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1991 van Walt Disney Pictures. Het is de 30e lange animatiefilm van Disney. 
De film is geregisseerd door Gary Trousdale en Kirk Wise. Het scenario kwam van Linda Woolverton, de muziek van Alan Menken en de liedteksten van Howard Ashman. Het script is in hoofdlijnen gebaseerd op dat uit het gelijknamige volksverhaal van Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

Het verhaal
Belle’s echte naam is Els. Ze houdt heel veel van bloemen, haar moeder is doodgegaan, dus heeft ze een eed gezworen: ze zou NOOIT trouwen. Haar vader is een molenaar en moet op een dag het meel en de bloem bezorgen naar een verre stad. De korste weg is om door het bos te gaan. Hij gaat met zijn ezel naar de stad, even later begint hij aan de terugweg, maar dan wordt het mistig in het bos. De ezel vlucht weg, zodat de molenaar alleen is in het bos. Even later vindt hij een reusachtig kasteel en blijft hij daar slapen. De volgende morgen wordt hij wakker en ziet de struiken waar er rozen aan hangen. Hij denkt aan Belle, die van bloemen houdt, dus plukt hij een roos. Maar dan begint de ellende: hij hoort een zware stem die zegt: ik gaf je een plek om te slapen, en dit is wat ik terug krijg?! Dan ziet hij een harig beest met enorme hoorns aan zijn hoofd. Maar dan vertrekt Het Beest zijn grimas tot een glimlach. Dan heeft Het Beest een voorstel. De eerste die jij ziet breng je naar mij. De ouwe molenaar belooft het en trekt terug naar zijn dorp. Als hij terug in zijn dorp is hoort hij: papa! De molenaar huilt, want hij moet Belle aan Het Beest geven. Hij vertelt alles, dan gaat Belle naar het kasteel om haarzelf te verdedigen, maar dan loopt het mis: ze wordt gevangen genomen door het beest. Ze moet van Het Beest met hem trouwen. Als ze het Beest door en door kent begint hij met zijn verhaal: ik was vroeger de prins van dit land. Mijn vader en moeder, koning en koningin dus, gaven geld aan de armen, maar op een dag stierf mijn moeder, en niet veel daarna ook mijn vader. Ik werd boos en was gemeen tegen de armen, tegen iedereen … Op een dag kwam er een tovenaar die mij vervloekte. En als de rozen hier op het kasteel, verdwenen, dan werd dat mijn dood … Al gauw loopt Belle weg, als ze in het dorp komt zegt de ridder waar Belle van houdt: ik zeg we doden dat Beest! Het hele volk is er mee eens. De ridder vertrekt algauw naar het kasteel. Belle is hem voor. Ze ziet dat het beest niet meer leeft, ze kust hem en Het Beest verandert in een knappe en charmante prins. Dan vecht de prins met de ridder, de ridder valt van het kasteel en is dood. Dan trouwden ze, ook al had Belle gezworen dat ze nooit ging trouwen en leefden ze lang en gelukkig …