Aladdin – Kleurplaten


Aladdin is een Disney-animatiefilm uit 1992 geregisseerd door Ron Clements en John Musker. Het is de 31e lange animatiefilm van Disney. Voor de oorspronkelijke Amerikaanse productie werden de stemmen van Scott Weinger, Robin Williams en Linda Larkin gebruikt. Het script van de film is gebaseerd op het klassieke sprookje Aladdin en de wonderlamp uit Duizend-en-een-nacht. In 1988 kwam Howard Ashman met de suggestie voor de film. Samen met Alan Menken schreef hij een scenario en de bijbehorende muzieknummers. Hij leverde het scenario in 1991 af bij studiobaas Jeffrey Katzenberg, die het echter afkeurde. Na wat herschrijvingen van Clements, Musker en het duo Ted Elliott en Terry Rossio accepteerde hij het wel. Enkele veranderingen die in het scenario werden aangebracht waren o.a. dat Aladdins moeder eruit werd geschreven, Aladdins persoonlijkheid wat werd aangepast, de 3 vrienden van Aladdin (Babkak, Omar en Kassim) werden vervangen door het aapje Abu en Iago kreeg een meer komische rol. Door deze aanpassingen werden sommige van de nummers die Menken en Ashman schreven (Proud of Your Boy, High Adventure, You can count on me en Humiliate the Boy) onbruikbaar. Hierdoor moesten er nieuwe nummers geschreven worden. Ashman echter was te zwaar ziek en overleed aan de gevolgen van aids op 14 maart 1991. Tim Rice werd uiteindelijk bij de productie betrokken en schreef de laatste nummers voor de film (One Jump Ahead en A Whole New World).

Het ontwerp van de personages is gebaseerd op het werk van Al Hirschfeld. Production Designer Richard Vander Wende vond Hirschfelds tekenstijl heel toepasselijk in het Arabische thema van de film. Alleen het ontwerp van het personage Jafar week hiervan af. Supervising Animator Andreas Deja wilde namelijk dat het personage het tegenovergestelde was van alle andere personages in de film.

Aladdin zou oorspronkelijk in het verhaal 13 jaar oud zijn. Het ontwerp van het personage leek in het begin erg op Michael J. Fox. Tijdens de productie bleek al snel dat het oorspronkelijke ontwerp niet zou werken. Aladdin werd opnieuw ontworpen, met gezichtskenmerken van Tom Cruise en verschillende Calvin Klein-modellen.