Top 10 – Meest indrukwekkende gebouwen in de wereld


Taj Mahal

Het kroonjuweel van India, de Taj Mahal, is een bewijs van de liefde van één man voor zijn vrouw. Het ziet eruit als een paleis, maar het was eigenlijk gebouwd als een graf voor de favoriete vrouw van de keizer. De bouw begon een jaar na haar dood in 1632 en het mausoleum werd voltooid in 1648 met de omliggende gebouwen en tuinen die nog eens vijf jaar in beslag namen. De constructie werd gebouwd door 20.000 arbeiders en ambachtslieden die uit heel Noord-India werden gerekruteerd. Kort nadat de Taj Mahal was voltooid, werd de keizer afgezet door zijn zoon Aurungzeb en onder huisarrest geplaatst. Toen de keizer in 1658 stierf, werd hij naast zijn vrouw begraven in de Taj Mahal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte de Indiase overheid steigers rond de Taj op om Duitse en Japanse bommenwerpers te misleiden. Tegenwoordig staat de Taj Mahal onder een andere dreiging: door de zure regen en vervuiling door de Mathura-olieraffinaderij begint het witte marmer geel te worden.

Taj Mahal

Wie heeft het gebouwd?

De Taj Mahal werd gebouwd door Mughal Emperor Shah Jahan toen zijn derde vrouw Mumtaz Mahal stierf tijdens de geboorte van hun veertiende kind, Gauhara Begum. Hij ruilde een groot paleis in het centrum van Agra met Maharajah Jai Singh voor de drie hectare land waar de Taj nu zit.

Sydney Opera House

In 2007 werd het Opera House uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO. Het is een van de meest iconische gebouwen ter wereld die op 185 meter hoogte met een breedte van 120 meter staan. In de late jaren 1940 lobbyde de directeur van het NSW State Conservatorium of Music voor een nieuwe locatie voor grote producties. In 1955 werd een ontwerpwedstrijd gehouden door de NSW Premier Joseph Cahill en in 1958 begon de bouw met 10.000 bouwvakkers. Het winnende ontwerp is voorzien van verschillende betonnen schalen en bevat diverse ruimtes waaronder het concertgebouw, het operatheater, het dramatheater, de studio, de Utzon-ruimte, het voorplein en een opnamestudio, vijf restaurants en vier souvenirwinkels.

Paul Robeson was de eerste die optrad in het Sydney Opera House in 1960. De eerste opera die werd uitgevoerd in het huis was Sergei Prokofiev’s War and Peace, op 28 september 1973. Er vinden hier ongeveer dertigduizend evenementen plaats per jaar en het gebouw wordt bezocht door ongeveer acht miljoen mensen.

Wie heeft het gebouwd?

De winnende ontwerper was Jørn Utzon, een architect uit Denemarken. Toen Cahill aandrong op radicale veranderingen in het ontwerp, nam Utzon halverwege de constructie ontslag en het project werd zonder hem afgerond. Toen de opera house klaar was, bedroegen de kosten van het project 102 miljoen Australische dollars. De formele inhuldiging van het gebouw vond plaats op 20 oktober 1973. In de jaren 90 verzoende de Sydney Opera House Trust zich met Utzon, noemde hem een ​​ontwerpconsulent voor toekomstig werk, maar hij stierf in november 2008.

Eiffel Toren

Hoog boven Parijs kijkend, werd de Eiffeltoren gebouwd tussen 1887 en 1889 en fungeerde als de toegangsboog voor de Exposition Universelle, die het eeuwfeest van de Franse Revolutie markeerde. De toren had maar 20 jaar moeten staan, maar het was een waardevol communicatiemiddel en bleef een onmiskenbaar element van de skyline (vooral omdat gebouwen in de stad vroeger niet meer dan zeven verdiepingen konden worden). Tijdens de Duitse bezetting van Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de liftkabels doorgesneden waardoor Duitse soldaten de trap naar boven moesten beklimmen om de swastika te hijsen. Binnen enkele uren na de bevrijding van Parijs waren de liften weer in goede staat.

Wie heeft het gebouwd?

De Eiffeltoren werd ontworpen door ingenieur Gustave Eiffel, die het ontwerp oorspronkelijk in 1888 had ingediend voor de Universele Expositie in Barcelona, ​​maar zij weigerden. Toen het werd gebouwd, graveerde hij de namen van 72 Franse wetenschappers, ingenieurs en andere opmerkelijke Fransen.

Empire State Building

Eens het hoogste gebouw ter wereld is geen enkele film of televisieshow in New York compleet zonder een opname van de grootse art-deco wolkenkrabber. Oorspronkelijk was de locatie van het Waldorf-Astoria, de bouw van het Empire State Building begon op St. Patrick’s Day 1930. 410 dagen later werd de bouw voltooid en won het de titel van ‘s werelds hoogste gebouw, dat zowel de 40 Wall Street als het Chrysler Building overstijgt die rond dezelfde tijd werd gebouwd. De opening van het gebouw viel samen met de Grote Depressie: het gebouw stond bijna leeg voor de komende 20 jaar. Dit was niet de enige uitdaging waarmee het gebouw te kampen had: er was een vliegtuigongeluk in 1945, schietpartijen in 1997 en meer dan 30 zelfmoorden.

Wie heeft het gebouwd?

Het Empire State Building is ontworpen door William F. Lamb, gebaseerd op de ontwerpen voor het Reynolds-gebouw in Winston-Salem North Carolina en de Carew-toren in Cincinnati, Ohio. Daarom stuurt het personeel van het Empire State Building jaarlijks een Vaderdagkaart naar het personeel van het Reynolds-gebouw.

Giza piramides

De oudste gebouwen op deze lijst, de piramides op het plateau van Giza, hebben de mensheid al eeuwenlang geïntrigeerd. Ze hebben niet alleen de tand des tijds doorstaan, maar de nauwkeurigheid waarmee ze werden gebouwd is indrukwekkend, zelfs volgens de normen van vandaag. Ze werden gebouwd als graven voor drie afzonderlijke farao’s tijdens de derde en vierde dynastie. Het is ook het enige nog bestaande wonder van de antieke wereld en het was het hoogste gebouw ter wereld tot 1300 toen het werd overtroffen door de kathedraal van Lincoln. Ondanks hun lange geschiedenis, of misschien vanwege dit, hebben mysteries rond de piramides gehangen sinds ze werden gevonden door de oude Grieken duizenden jaren geleden. Hoe werden ze gebouwd? Hoeveel mensen hebben aan het project gewerkt? Hoe lang duurde de bouw? Wat was het begrip van de Egyptenaren over astronomie, wiskunde en aardrijkskunde? En zelfs gekke vragen als: hielpen aliens bij hun constructie? Hoewel deze vragen onbeantwoord blijven, hoeven we alleen nog maar een cultuur te bewonderen die al vóór de uitvinding van het wiel meesterbouwers was.

Wie heeft het gebouwd?

De oudste en grootste van de drie piramides werd gebouwd door Khufu tussen 2551 en 2531 voor Christus. De tweede werd gebouwd door Khufu’s kleinzoon Khafre tussen 2558 en 2532 voor Christus. En de derde piramide behoort toe aan Khafre’s zoon Menkaure en ondanks het feit dat niemand de precieze datum van de constructie kent, geloven velen dat hij ergens rond 2490 voor Christus, enkele jaren na zijn dood, klaar was.

Het Colosseum

Het Colosseum (het grootste Romeinse amfitheater ooit gebouwd), is één van de grootste architectonische hoogstandjes ooit bereikt door de oude Romeinen. De constructie begon tussen 70 en 72 na Christus en was in 80 na Christus voltooid. Het was geschikt voor 50.000 mensen en werd meestal gebruikt voor gladiatorenwedstrijden, maar kan ook worden gebruikt voor openbare spektakels: zeegevechten, dierenjachten, uitvoeringen, re-enactments van veldslagen en drama’s op basis van de klassieke mythologie. Tijdens het middeleeuwse tijdperk werden de amusementsdoeleinden beëindigd en sindsdien gebruikt als huisvesting, werkplaats, een fort, een steengroeve. Tegenwoordig is het Colosseum een ​​van de meest populaire toeristische attracties in Rome en trekt het jaarlijks vele bezoekers.

Wie heeft het gebouwd?

Het Colosseum werd bedacht door keizer Vespasianus die de enorme schat gebruikte tijdens de Grote Joodse Opstand in 70 na Christus om de bouw ervan te financieren. Het werd gebouwd tot de derde ring toen Vespasianus in 79 na Christus stierf, maar zijn zoon Titus maakte het af en begon het in 80 n.Chr.

De Burj Al Arab

In een stad die beroemd is om zijn architectuur, definieert de Burj Al Arab de skyline van Dubai. Het Burj Al Arab, het nieuwste gebouw op een lange lijst van op grote schaal gebouwde architectuur, werd gebouwd in 1994 en is één van de meest luxueuze hotels ter wereld. Gelegen op een door mensen gemaakt eiland in de Perzische Golf, werd het gebouwd om het zeil van een dhow na te bootsen. Het hotel beschikt over een 180 meter hoog atrium, een groot zeewater aquarium, twee restaurants (waarvan er één werd gekozen tot top 10 restaurant van de wereld door Conde Nast) en 202 luxueus ingerichte suites.

Wie heeft het gebouwd?

De Burj Al Arab is ontworpen door Tom Wright en gebouwd door Atkins voor Jumeirah Hotels and Resorts. Het is momenteel het op één na grootste hotel ter wereld.

Burj Khalifa

Deze wolkenkrabber van 829,8 m in Dubai is het hoogste gebouw ter wereld en één van de meest iconische gebouwen ter wereld. Het gebouw is ontworpen door Adrian Smith en de bouw begon in 2004 en werd in 2009 voltooid. Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op de vorm van de Hymenocallis-bloem. Het gebouw werd officieel in 2010 geopend als onderdeel van het project Dubai Downtown. Er zijn hotels, residenties en observatoria op de 163 verdiepingen van het gebouw. Behalve dat het het hoogste gebouw ter wereld is, is het ook de hoogste vrijstaande structuur ter wereld, het grootst aantal verdiepingen ter wereld, de hoogste bezette vloer ter wereld, het hoogste observatiedek ter wereld in de wereld, lift met de langste reisafstand in de wereld en de hoogste servicelift ter wereld.

Wie heeft het gebouwd?

De toren werd gebouwd door Samsung C & T uit Zuid-Korea, die ook aan de Petronas Twin Towers en Taipei 101 werkte. Samsung C & T bouwde de toren in een joint venture met Besix uit België en Arabtec uit de VAE. Turner is de projectmanager van het hoofdcontract voor de bouw.

Casa Mila

Casa Mila, beter bekend als La Pedrera, is ontworpen door architect Antoni Gaudí voor een rijk paar: Roser Segimon en Pere Milà in Barcelona, ​​Spanje. Het duurde zes jaar om de structuur te bouwen van 1906 tot 1912. Het gebouw beslaat een ruimte van 1.323 vierkante meter per verdieping. Het gebouw werd bekritiseerd vanwege zijn gedurfde en modernistische ontwerp toen het werd gemaakt. Het gebouw herbergt vele structurele innovaties, waaronder zelfdragende stenen gevel en kolommen, en vloeren vrij van dragende wanden en ondergrondse garage.

De Ka’aba

De Ka’aba is de heiligste bedevaartsoord voor moslims ter wereld. Deze kubusvormige kubusvormige structuur bevindt zich in het centrum van Islam’s meest heilige moskee, Al-Masjid al-Haram, in Mekka, Saoedi-Arabië. Terwijl ze hun gebeden verrichten, kijken moslims over de hele wereld in de richting van de Ka’aba. Elke moslim bezoekt de Kaaba minstens één keer in zijn leven als onderdeel van de bedevaart. De glorieuze structuur is een gemetselde kubus gemaakt van graniet. De Kaaba is ongeveer 13,1 m, met zijden van 11,03 m bij 12,86 m. In de Kaaba is de vloer gemaakt van marmer en kalksteen. De Kaaba stond aanvankelijk open voor alle pelgrims, maar vanwege de enorme aantallen bezoekers is de toegang nu beperkt voor het grote publiek. De oorspronkelijke Kaaba had een ingangsdeur en een andere voor uitweg met een raam aan 1 zijde. De huidige Kaaba heeft slechts één deur en geen raam.

Wie heeft het gebouwd?

De werkelijke structuur van de Ka’aba is in de loop van zijn geschiedenis verschillende malen gesloopt en herbouwd. We weten niet echt wanneer het voor het eerst werd gebouwd … en ook niet door wie.