10 Meest Spectaculaire Bruggen Ter Wereld


Gouden Brug – Vietnam

Twee reusachtige, stenen handen steken uit de groene heuvels van Vietnam omhoog en heffen een glanzende brug naar de hemel. Cau Vang (wat ‘gouden brug’ betekent) nabij Da Nang is geopend in juni 2018.

De 150 meter lange brug bevindt zich op een hoogte van 1400 meter boven zeeniveau en bestaat uit acht secties. De handen zien er verweerd uit, alsof ze eeuwen geleden zijn gemaakt. Bezoekers kunnen langs rijen paarse chrysanten wandelen en genieten van een onbelemmerd uitzicht op het uitgestrekte Trường Sơn-gebergte.

Helix Bridge – Singapore

De Helix-brug heeft de vorm van een draaiende DNA-streng en is in 2010 geopend als ‘s werelds eerste gebogen brug. De voetgangersbrug is ontworpen met een verlichte loopbrug gewikkeld in vier binnenste spiralen (om de vier DNA-bases te vertegenwoordigen) van glas en staal. De brug verbindt Marina Center met Marina South en biedt een prachtig uitzicht op de skyline van Singapore, het natuurpark Gardens by the Bay en het megaresort Marina Bay Sands, met name vanaf de vier uitkijkplatforms.

Verschillende keren per jaar worden kunstwerken van lokale kunstenaars in een openluchtgalerij getoond.

William Cho
https://www.flickr.com/photos/adforce1/

Brooklyn Bridge – New York, Verenigde Staten

Meer dan 120.000 voertuigen, 4.000 voetgangers en 3.100 fietsers steken dagelijks via de Brooklyn Bridge de East River over van Brooklyn naar Manhattan, maar toen de brug in 1883 werd voltooid, waren mensen er iets minder zeker van. Nadat een vrouw van een trap op de brug viel, veroorzaakte de daaropvolgende paniek de dood van 12 mensen. Later werd een parade van 12 olifanten over de brug geleid in een stunt die was ontworpen om mensen te laten zien hoe veilig het was.

Eén van de oudste hangbruggen in de VS, de brug is een nationaal historisch monument en een van de populairste attracties van New York. Het is op het scherm verschenen in films variërend van “Moonstruck” en “Sex and the City” tot “Ghostbusters” en “Spiderman.”

Viaduct van Millau – Tran Valley, Frankrijk

Het viaduct van Millau is de hoogste brug ter wereld met een structurele hoogte van 343 m (1.125 ft) en maakt deel uit van de autoroute A75 – A71 van Parijs naar Béziers en Montpellier. De bouwkosten bedroegen ongeveer € 394 miljoen. Het werd gebouwd gedurende drie jaar, formeel ingehuldigd op 14 december 2004 en twee dagen later op 16 december geopend voor verkeer. De brug is consequent gerangschikt als één van de beste technische prestaties aller tijden en ontving de 2006 Outstanding Structure Award van de International Association for Bridge and Structural Engineering.

De Charles Kuonen-brug – Zwitserland

Een voetgangershangbrug langer dan die boven Randa is nergens te vinden. De langste voetgangershangbrug ter wereld is bijna 500 m lang en doorkruist de Grabengufer van de Lärchberg op de Höüschbiel en bevindt zich 85 m boven de vallei op het hoogste punt. Toegang is gratis en vereist een zeker gebrek aan angst, omdat wandelaars een loopbrug kruisen met een rooster waar men doorheen kan kijken.

Sydney Harbour Brug – Australië

De Sydney Harbour Brug, samen met het naburige Opera House, is een van de meest iconische structuren in Australië. Het organiseert jaarlijks een episch vuurwerk om het nieuwe jaar binnen te brengen, wereldwijd uitgezonden.

Rolling Bridge – Londen, het Verenigd Koninkrijk

De brug is eigenlijk meer een experiment en is verdeeld in acht gekoppelde secties en maakt gebruik van hydraulica die in de leuning is ingebouwd om op en neer te krullen totdat de uiteinden elkaar raken, waardoor boten eronder kunnen passeren. Om het in actie te zien, bezoek je het Grand Union Canal in Londen op een vrijdag om 12.00 uur, wanneer het oprolt als een Perzisch tapijt.

Ponte Vecchio – Florence, Italië

Sinds minstens 966 (!) bestaat hier een brug, hoewel de Ponte Vecchio in Florence in de geschiedenis twee keer is verwoest door overstromingen. Het is niet duidelijk in welk jaar de huidige constructie dateert, maar het is nu één van de meest herkenbare bruggen van Italië. Eeuwenlang waren er ook winkels op de brug, maar hoewel het ooit voornamelijk slagerijen waren, verkopen ze nu sieraden en souvenirs.

Puente Nuevo – Ronda, Spanje

Puente Nuevo kostte meer dan 40 jaar om te bouwen en is de nieuwste van een drietal bruggen die zich uitstrekken over de kloof van El Tajo. Voltooid in 1793, verbindt het de oude en nieuwe steden van de stad. Er is een museum gewijd aan de Puente Viejo – de originele brug die hier bestond en naar verluidt werd gebruikt als martelkamer en gevangenis – en het beste uitzicht is van onderaf te vinden. Spring op de toeristenbus die elk uur rijdt, die u over de brug en vele van de beroemdste straten van de oude stad brengt.

Nesciobrug – Amsterdam, Nederland

De Nescio-brug in Amsterdam, voltooid in 2006, was zo adembenemend in schoonheid en vorm, dat hij drie grote prijzen won in een periode van twee jaar. Ontworpen door het in Londen gevestigde WilkinsonEyre, strekt de totale lengte van de constructie zich uit over bijna 800 meter en vervoert voetgangers en fietsers over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *