Nieuwe features iOS 13


Met iOS 13 krijgt je iPhone een heel ander uiterlijk. En een heel nieuwe dimensie.

Belangrijkste features en verbeteringen

Donkere modus

Prachtige nieuwe look

Met de nieuwe Donkere modus krijgen apps en iOS zelf een donker kleuren­schema. Dit is rustiger voor je ogen en niet storend voor anderen, en daarom ideaal als je in een omgeving bent met weinig licht.

Handmatig inschakelen

Door op de nieuwe knop in het Bedienings­paneel te tikken, kun je de Donkere modus snel inschakelen. Bijvoorbeeld als je een donkere kamer of theaterzaal in loopt.

Gepland

Je kunt de Donkere modus ook op een bepaalde tijd laten in- of uitschakelen, of op basis van hoe laat het licht of donker wordt. Handig als je ’s avonds buiten bent of vlak voor het slapengaan je iPhone gebruikt.

Achtergronden

De nieuwe achter­gronden zijn geoptimaliseerd voor de Donkere modus, waardoor ze automatisch veranderen als je wisselt tussen licht en donker.

Systeemintegratie

Donkere modus is helemaal geïntegreerd, van de ingebouwde apps en instellingen tot en met de systeemweergaven.

Werkt met je favoriete apps

Met behulp van een API kunnen ontwikkelaars de Donkere modus in hun apps verwerken.

Foto’s

Compleet nieuw Foto’s-tabblad

In het gloednieuwe Foto’s-tabblad worden je foto’s op nieuwe manieren geordend, zodat je nog makkelijker je mooiste foto’s en video’s terugvindt, herbeleeft en deelt. Je kunt al je foto’s in één keer bekijken, maar ook je unieke foto’s per dag, je bijzondere momenten per maand of je hoogtepunten per jaar.

Live Photos en video’s automatisch af laten spelen

In het Foto’s-tabblad worden Live Photos en video’s zonder geluid afgespeeld terwijl je scrolt. Zo komt je foto­bibliotheek helemaal tot leven.

Slimme voorvertoningen

In de weergaven voor dagen, maanden en jaren zijn de foto’s groter. Daardoor kun je tussen verschillende shots beter het verschil zien. Op een slimme manier zoekt Foto’s het beste deel van een foto in de voorvertoningen. Dat houdt in dat je de volledige versie van je foto te zien krijgt wanneer je erop tikt.

Contextuele over­gangen

Animaties blijven op hetzelfde punt in het Foto’s-tabblad. Zo kun je makkelijk wisselen tussen de weergaven (zoals bijvoorbeeld die voor dagen en alle foto’s) zonder dat je het overzicht kwijt­raakt.

Verwijdert vergelijkbare foto’s en foto’s die je niet wilt bewaren

Dubbele foto’s, screenshots, en foto’s van whiteboards, documenten en bonnen worden herkend en verborgen. Zo zie je dus alleen je allerbeste shots.

Belangrijke gebeurtenissen

In Maanden staan je foto’s gesorteerd op gebeurtenis, zodat je de momenten ziet die jij het belangrijkst vindt.

Namen van gebeurtenissen

In het Foto’s-tabblad zie je de namen van de locaties, feestdagen of artiesten, zodat je direct alle informatie hebt over een bepaalde gebeurtenis.

Op deze dag

De weergave Jaren is context­gevoelig. Je krijgt dus altijd foto’s te zien die in voorgaande jaren op of rond de datum van vandaag zijn genomen.

Verjaardagsmodus

Als je verjaardagen hebt gelinkt aan mensen uit je Personen-album, worden foto’s in het Foto’s-tabblad op hun verjaardag uitgelicht als zij erop staan.

Inzoomen en uitzoomen

In Alle foto’s bekijk je je hele bibliotheek zoals jij dat wil. Zoom in om foto’s van dichterbij te bekijken. Of zoom uit om een snelle blik te werpen en al je foto’s tegelijk te zien.

Slim album met schermopnamen

Al je nieuwe scherm­opnamen vind je nu op één plek.

Verbeteringen van de zoekfunctie

Je kunt meerdere zoektermen combineren, zoals ‘strand’ en ‘selfies’, zonder dat je op elk woord apart hoeft te zoeken.

Muziek voor Terugblikken

De muziek voor Terugblikken-filmpjes is gebaseerd op waar je naar luistert in de Muziek-app.

Verlengde afspeeltijd voor Live Photos

Wanneer je een Live Photo ingedrukt houdt om af te spelen, wordt de video automatisch verlengd als er een Live Photo is die je niet meer dan anderhalve seconde later hebt gemaakt.

Voorvertoning van intensiteit

Bij het toepassen van een bewerking wordt meteen de intensiteit ervan weergegeven. Zo zie je direct welke effecten zijn versterkt of juist zijn verminderd.

Elk effect afzonderlijk bekijken

Tik op het symbool van een effect om te zien hoe je foto eruitzag voordat het effect werd toegepast.

Filterregeling

Je kunt de intensiteit van filters als Levendig of Noir zelf aanpassen om je foto te finetunen.

Meer controle over verbeteringen

Met de verbeterfunctie kun je nu zelf de intensiteit van de automatische aanpassingen bepalen. Wanneer je de functie gebruikt, veranderen andere waarden op intelligente wijze mee. Denk aan Belichting, Gloed, Licht, Donker, Contrast, Helderheid, Zwartpunt, Verzadiging en Levendigheid.

Ondersteuning voor videobewerking

Je kunt je video’s naar hartenlust bijsnijden en aanpassen, en zelfs filters toepassen. Dat kan bij alle videostructuren op je iPhone, waaronder video’s in 4K met 60 bps en slo‑mo‑video’s in 1080p bij 240 bps.1

Niet-permanente videobewerkingen

Videobewerkingen zijn nu niet permanent. Je kunt een filter of inkorting dus gewoon ongedaan maken om de video weer naar de originele staat terug te brengen.

Levendigheid

Geef gedempte kleuren een boost om foto’s levendiger te maken, zonder huidtinten en verzadigde kleuren te beïnvloeden.

Witbalans

Verander de uitstraling van een afbeelding door de temperatuur (blauw naar geel) en tint (groen naar magenta) aan te passen.

Verscherpen

Pas foto’s aan door randjes scherper en beter zichtbaar te maken.

Definitie

Maak de afbeelding extra helder met de Definitie-schuifknop.

Ruis­onderdrukking

Verminder of verwijder ruis zoals korreligheid of vlekjes in foto’s.

Vignettering

Voeg een schaduw aan de randen van je foto toe om een mooi moment nog indruk­wekkender te maken.

Vernieuwde automatische bewerkingen

Je kunt je foto’s automatisch laten uitlijnen, bijsnijden of het perspectief ervan laten aanpassen.

Knijpen om te zoomen

Als je je bewerkingen in een bepaald deel van een foto wil bekijken, kun je er met een knijp­beweging op inzoomen.

Fotolader-API

Met de Fotolader-API kunnen ontwikkelaars de Camera Connection Kit gebruiken om foto’s direct in hun apps te importeren.*

Camera

Intensiteit Portret­belichting aanpassen

De positie en intensiteit van je studiobelichting kun je virtueel aanpassen. Plaats het licht dichter bij het onderwerp om de intensiteit van elk Portret­belichting-effect te verhogen. Huidtinten worden zachter, ogen worden scherper en gelaatstrekken komen helderder uit. Je kunt de intensiteit natuurlijk ook verlagen door het licht verder van je onderwerp af te plaatsen, voor een subtieler en verfijnder resultaat.2

High‑Key Mono

Met het nieuwe Portretbelichting-effect High‑Key Light Mono krijg je een mooie, klassieke look met een monochroom onderwerp tegen een witte achtergrond.2

Updates API voor portretsegmentering

De API voor portret­segmentering herkent nu ook huid, haar en tanden. Daarmee kunnen ontwikkelaars nieuwe effecten maken voor foto’s die in de Portretmodus zijn genomen.2

Privacy en beveiliging

Toestemmingen voor locatiegegevens

Dankzij de nieuwe verfijnde instellingen heb je de locatie­gegevens die je aan apps verstrekt helemaal in de hand. Je kunt ervoor kiezen om een app éénmalig toegang te geven tot je locatie, of alleen wanneer je die specifieke app gebruikt.

Transparantie over apps en locatie

Je krijgt een melding als een app je locatie op de achtergrond gebruikt. Zo kun je zelf bepalen of je je toestemming aanpast.

Privacyverbeteringen voor wifi en Bluetooth

Door veranderingen in de API en nieuwe instellingen hebben apps eerst jouw toestemming nodig om via wifi of Bluetooth toegang te krijgen tot je locatie.

Locatie-instellingen voor gedeelde foto’s

Je bepaalt nu zelf of je ook je locatie deelt wanneer je een foto deelt.

Log in met Apple

Inloggen met Apple ID

Je kunt je snel en makkelijk aanmelden bij apps en websites met de Apple ID die je al hebt. Formulieren invullen en nieuwe wacht­woorden instellen is dus niet meer nodig. Tik gewoon op ‘Log in met Apple’, gebruik Face ID of Touch ID en alles is voor elkaar.

Respect voor je privacy

Wanneer je ‘Log in met Apple’ gebruikt, word je niet gevolgd en wordt er ook geen gebruikersprofiel van je aangemaakt. De enige informatie die je hoeft te delen met een app of website is je naam en e‑mailadres.

E-mailadres verbergen

Weet je niet zeker of je je e‑mailadres wil delen met een bepaalde app? Jij bepaalt. Je kiest zelf of je je e‑mailadres deelt of juist verbergt. Je kunt er ook voor kiezen om Apple een uniek e‑mailadres te laten aanmaken dat berichten doorstuurt naar je echte e‑mailadres.

Inge­bouwde beveiliging

Voor ‘Log in met Apple’ moet je Apple ID beschermd zijn met tweestaps­verificatie. Op die manier is de toegang tot de accounts in je favoriete apps ook beschermd. Helemaal automatisch.

Werkt overal

‘Log in met Apple’ werkt op al je Apple devices en op het internet, en ook in Android- of Windows-apps. Waar je je ook moet aanmelden bij je favoriete app, je doet het met ‘Log in met Apple’.

HomeKit

HomeKit Secure Video

Camera’s die geschikt zijn voor HomeKit kun je nu inzetten om bepaalde activiteit te detecteren en op te nemen, zoals beweging van mensen, dieren of voertuigen. Deze opnamen worden veilig bewaard in iCloud. En met nieuwe privacy­­instellingen bepaal je zelf wanneer je camera’s streamen en opnemen.*

HomeKit-routers

Met routers voeg je een extra laag toe aan de beveiliging van je huis. In de Woning-app kun je bepalen met welke diensten je HomeKit-accessoires verbinding kunnen maken binnen je netwerk en op het internet.*

AirPlay 2-speakers in scenario’s en automatiseringen

Via Apple Music heb je toegang tot nummers, playlists en radiozenders.*

Nieuwe accessoireregelaars in Woning-app

De Woning-app bevat nu verbeterde accessoireregelaars.

Opdrachten voor Siri

Aan automatiseringen kunnen nu Siri-snelkoppelingen worden toegevoegd.**

Kaarten

Nieuwe kaarten

De gloednieuwe kaarten zijn helemaal opnieuw opgebouwd en zitten vol met realistische details van bijvoorbeeld wegen, stranden, parken, gebouwen en nog veel meer.3

Kijk rond

Elke locatie die je bezoekt kun je van tevoren alvast in 3D bekijken, waarbij je de camera 360 graden kunt laten draaien. En tijdens het rondkijken lopen alle beelden soepel in elkaar over.4

Verzamelingen

Maak verzamelingen van je favoriete plekken of locaties waar je graag naartoe wil, en deel ze met je familie of vrienden.

Favorieten

Of het nu je eigen huis is, je kantoor, de sport­school of de school van je kind, je kunt ze allemaal in een lijst zetten zodat je met één tikje richting­aanwijzingen kunt krijgen.

Junction View

Met Junction View worden chauffeurs alvast naar de juiste baan geleid zodra ze hun afslag of een verhoogde weg naderen. Dit om te voorkomen dat ze te laat afslaan of de verkeerde kant op rijden.

Deel aankomst

Je kunt je aankomsttijd nu delen met familie, vrienden en collega’s. Als je vertraging oploopt, wordt je aankomsttijd daar zelfs op aangepast.

Feedback van klanten

Dankzij het vernieuwde systeem voor het insturen van feedback is het corrigeren van adressen, bedrijfs­locaties of openings­tijden een stuk makkelijker.

Ov-informatie in real time

In Kaarten vind je ov-informatie zoals aankomst­tijden, dienst­onderbrekingen en overstap­haltes, zodat je beter je route kunt plannen. Je vindt er zelfs belangrijke realtime informatie, zoals storingen en uitval.

Vluchtstatus

Je krijgt nu de meest actuele informatie over terminals, gates, vertrektijden en nog veel meer, tot aan het moment van je vertrek.

Informatiekaartjes

Plaatskaartjes zijn nu nog nuttiger en makkelijker te gebruiken. Er is bijvoorbeeld informatie op te zien over Today at Apple-sessies bij Apple Stores, filmtijden en nog veel meer. En dit wordt allemaal automatisch bijgewerkt.

MapKit

Nieuw zijn onder andere vector-overlays, filtermogelijk­heden voor locaties, beperkingen voor het bewegen en zoomen van de camera, en ondersteuning voor Donkere modus.

Verbeteringen voor CarPlay

Met CarPlay kun je nu makkelijker je route plannen, bestemmingen zoeken en de weg vinden. Ook kun je nu Junction View gebruiken. Favorieten en Verzamelingen zijn ook te gebruiken in CarPlay.

Siri

Verbeterde uitspraak dankzij neurale TTS

Siri klinkt natuurlijker dan ooit, vooral bij langere zinnen. De stem die je hoort wordt volledig software­matig gegenereerd.

Siri-intelligentie

Siri geeft persoonlijke suggesties voor Apple Podcasts, Safari en Kaarten. Siri herkent zelfs herinneringen in berichten en activiteiten uit apps van derden.

SiriKit voor audio

Siri kan nu muziek, podcasts, audio­boeken en radio afspelen met apps van derden.

Radio

Vraag Siri om je favoriete radiozender op te zetten.

Indiaas-Engelse stem

Siri heeft nu een nieuwe Indiaas-Engelse stem.

Opdrachten

Spraakzamere opdrachten

Met Opdrachten kun je nu nog meer, waardoor je interactie met apps net wat ‘spraakzamer’ wordt.

Inge­bouwde Opdrachten-app

De Opdrachten-app zit nu standaard in iOS voor al je opdrachten.

Voorgestelde routines

Ga aan de slag met de Opdrachten-app door zelf een routine toe te voegen waarmee je dag nog soepeler verloopt.**

Automatisch uitvoeren

Stel in wanneer opdrachten automatisch moeten worden uitgevoerd.**

AirPods

Meldingen met Siri

Siri kan meldingen uit berichtenapps voorlezen op je AirPods van de tweede generatie. Handig als je even niet bij je iPhone kunt.5

Audio delen

Koppel twee paar AirPods aan dezelfde iPhone en geniet met iemand anders van hetzelfde nummer of dezelfde film.*

Memoji en Berichten

Naam en foto delen

Wanneer je een gesprek begint of de ander op je bericht antwoordt, kun je automatisch je naam en foto met die persoon delen. Je bepaalt zelf of je die met iedereen deelt, alleen met je contact­personen, of juist helemaal niet. Je kunt er zelfs voor kiezen om een Animoji, afbeelding of logo te gebruiken in plaats van een foto.

Memoji-stickers

Je kunt automatisch sticker­pakketten laten aanmaken die gebaseerd zijn op je Memoji en Animoji. Zo geef je al je berichten een persoonlijk tintje mee.

Verbeterde zoekfunctie

In Berichten vind je nu nog makkelijker wat je zoekt. Nog voordat je iets intypt, zie je recente berichten, personen, foto’s, links en locaties die je misschien zoekt. Wanneer je een zoekopdracht invoert, sorteert Berichten de resultaten per categorie en worden overeenkomende termen uitgelicht. Je kunt ook binnen gesprekken zoeken naar afzonderlijke berichten.

Verbeterd informatiepaneel

In het informatiepaneel vind je links, locaties en bijlagen die in gesprekken zijn gedeeld, zodat je ze makkelijk terug kunt vinden.

Meer mogelijk­heden voor Memoji

Met make-up kun je blosjes en oogschaduw zelf aanpassen, en beschik je over tools waarmee je heel makkelijk de juiste look creëert. Voeg een beugel toe aan je tanden of een piercing aan je neus, wenkbrauwen, oogleden of je mond. Er zijn ook 30 nieuwe haarstijlen, meer dan 15 nieuwe hoofddeksels en meer verschillende oorbellen en brillen.

Nieuwe Animoji

Met de drie nieuwe Animoji (muis, inktvis en koe) heb je meer mogelijk­heden om jezelf te uiten.

Hardwareondersteuning Animoji

Alle devices met een A9‑chip of nieuwer ondersteunen sticker­pakketten voor Memoji en Animoji.

Toetsenbord

Alternatieven voor woorden

In de balk met suggesties verschijnen alternatieven, zodat je snel een andere optie kunt kiezen.

Automatische taalselectie in de dicteer­functie

De dicteer­functie hoort automatisch welke taal er wordt gesproken. De taal wordt dan gekozen uit de toetsen­bord­­talen die op het device zijn ingesteld. Je kunt maximaal vier talen instellen.

Herinner­ingen

Splinternieuw design

In het vernieuwde Herinneringen kun je nog eenvoudiger herinneringen instellen en je herinneringen organiseren en bijhouden.

Nieuwe snelle knoppenbalk

Met de nieuwe snelle knoppenbalk boven het toetsenbord kun je heel eenvoudig datums, tijden, locaties, markeringen en zelfs handige bijlagen toevoegen aan je herinneringen. Allemaal zonder dat je naar een ander scherm hoeft te gaan.

Slimmere Siri

Je kunt nu langere, beschrijvende zinnen typen. Herinner­ingen begrijpt wat je wil zeggen en biedt relevante suggesties aan.

Siri onthoudt je herinneringen

Als je met iemand in Berichten aan het chatten bent, herkent Siri mogelijke herinneringen en krijg je suggesties om deze herinneringen aan te maken.

Bijlagen

Voeg foto’s, scans van documenten en zelfs links aan je herinneringen toe, zodat je dingen nog beter onthoudt.

Subtaken en gegroepeerde lijsten

Er zijn nu nog handigere manieren om je herinneringen te ordenen. Je kunt bijvoorbeeld slepen om subtaken onder een herinnering toe te voegen. Ook kun je meerdere lijsten samen groeperen.

Slimme lijsten

In slimme lijsten kun je komende herinneringen automatisch ordenen en weergeven. Bekijk de herinneringen voor vandaag, herinneringen die je als belangrijk hebt gemarkeerd of al je herinneringen op één locatie.

Integratie met Berichten

Als je iemand in een herinnering tagt, verschijnt de herinnering zodra je in Berichten met elkaar aan het chatten bent.

De lijstweergave aanpassen

Je kunt de weergave van je persoonlijke of gedeelde iCloud-lijsten aanpassen met 12 schitterende kleuren en 60 expressieve symbolen.

CarPlay

CarPlay-dashboard

In de splinternieuwe weergave staan al je kaarten, audioregelaars en slimme Siri-suggesties overzichtelijk bij elkaar.

Agenda-app

In de vernieuwde Agenda-app zie je onderweg wat er vandaag op de planning staat. Tik voor een route­beschrijving of bel in bij een vergadering.

Vernieuwd begin­scherm

Het begin­scherm van CarPlay is vernieuwd en moderner met ronde hoeken, nieuwe tabelweergaven en een vernieuwde statusbalk.

Apple Music vernieuwd

In de vernieuwde Apple Music-app kun je nog eenvoudiger nieuwe muziek en je oude favorieten vinden.

Albumillustraties in het scherm ‘Huidige’

Autofabrikanten kunnen kiezen of album­illustraties worden weergegeven, zodat je sneller de nummers, albums of playlists vindt die je tijdens de rit wil horen.

Albumillustraties via Bluetooth

iOS biedt ondersteuning voor de AVRCP 1.6‑standaard, die album­illustraties laat zien wanneer je device is aangesloten op een ondersteunde carkit of luidspreker.

Updates voor Kaarten

Kaarten wordt altijd in het dashboard weergegeven, ook wanneer andere informatie verschijnt.

Junction View in Kaarten

In Kaarten in CarPlay worden kruisingen gedetailleerder weergegeven.

Kleiner Siri-scherm

Siri neemt nog maar een deel van het scherm in beslag, zodat je de route­beschrijving kunt blijven volgen terwijl je Siri om hulp vraagt.

Aanpasbare schermgrootte

Autofabrikanten kunnen CarPlay-systemen ontwikkelen waarbij de grootte van het scherm dynamisch wordt aangepast.

Ondersteuning voor tweede videostream

Autofabrikanten kunnen CarPlay-systemen ontwikkelen waarbij informatie in een tweede scherm wordt weergegeven, bijvoorbeeld in een cluster of head-up display (HUD).

Ondersteuning voor afwijkende schermgrootte

Autofabrikanten kunnen CarPlay-systemen ontwikkelen waarbij niet-vierkante schermen van rand tot rand worden weergegeven.

Ondersteuning voor ‘Hé Siri’

Autofabrikanten kunnen CarPlay-systemen ontwikkelen waarbij je Siri via de ingebouwde microfoon een vraag kunt stellen.

Niet storen tijdens autorijden

Je kunt de optie ‘Niet storen tijdens autorijden’ in CarPlay instellen, zodat je ongestoord kunt rijden en binnen­komende berichten worden onderdrukt.

Lichte modus

Je kunt in CarPlay de lichte modus instellen, zodat je alles helder en duidelijk ziet in een weergave die prettig is voor je ogen.

Instellingen

Je kunt de weergave van het display en andere instellingen voor ‘Niet storen’ op één plek wijzigen.

Onafhankelijke weergave van apps

Het openen van een app op je iPhone is niet van invloed op het CarPlay-scherm, zodat passagiers bijvoorbeeld een nummer op het device kunnen kiezen terwijl de chauffeur zich concentreert op Kaarten.

Prestaties

Sneller apps starten

In iOS 13 worden apps tot twee keer sneller gestart.6

Sneller ontgrendelen met Face ID

Je kunt je iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR tot 30 procent sneller ontgrendelen.7

Kleinere downloads van apps

Vanaf dit najaar worden apps uit de App Store op een andere manier verpakt, waardoor ze tot 50 procent kleiner zijn.6

Kleinere app-updates

App-updates zijn gemiddeld tot 60 procent kleiner.6

Augmented Reality

Ondersteuning voor Motion Capture

Motion Capture is een techniek waarmee ontwikkelaars menselijke bewegingen in hun apps verwerken.8

People Occlusion

AR‑elementen verschijnen vóór of achter mensen, waardoor je AR en leuke greenscreen-toepassingen nog intenser beleeft.8

Toegankelijk­heid

Stembediening

Een nieuwe manier om je iOS-device te bedienen. Met alleen je stem.9

Nauwkeurige dicteer­functie

Stembediening maakt gebruik van de spraak­herkennings­engine van Siri en biedt je daarmee de nieuwste mogelijk­heden in machine learning voor audio‑naar‑tekst­transcriptie.10

Aangepaste woorden toevoegen

Of je nu een verslag schrijft voor biologie, een juridisch document invult of een e‑mail stuurt over je favoriete onderwerp: door aangepaste woorden toe te voegen weet je zeker dat Stembediening de woorden herkent die je vaak gebruikt.

Verwerking op het device

Alle audio voor Stembediening wordt op je device zelf verwerkt. Zo weet je zeker dat je gegevens privé blijven.

Uitgebreide tekstverwerking

Dankzij de commando’s voor uitgebreide tekstverwerking hoef je je spraakcommando’s niet eerst te oefenen. Correcties aanbrengen is zo gebeurd. Je kunt zinnen vervangen op basis van hun inhoud. Zeg bijvoorbeeld: “Vervang ‘ik ben er bijna’ door ‘ik ben er’.” Met de precieze editingcommando’s kun je eenvoudig tekst selecteren. Zeg bijvoorbeeld: “Ga twee regels omhoog. Selecteer het vorige woord. Schrijf dat met een hoofdletter.”

Suggesties voor woorden en emoji

Als je een woord wilt veranderen, hoef je het maar te vragen. Je krijgt dan een lijst met mogelijke vervangingen aangeboden.

Naadloze overgang van dicteren naar spraakcommando’s

Stembediening begrijpt contextuele aanwijzingen, wat betekent dat je probleemloos kunt schakelen tussen dicteren en spraakcommando’s. Zeg bijvoorbeeld “Gefeliciteerd met je verjaardag. Tik op Verstuur.” in Berichten, en dan verstuur je met Stembediening een bericht met de tekst ‘Gefeliciteerd met je verjaardag’, precies zoals de bedoeling was. Of zeg “Verwijder dat”, en dan weet Stembediening dat je wilt verwijderen wat je net hebt getypt.

Uitgebreide navigatie

Voor de besturing van een app kun je volledig op je stem vertrouwen. Uitgebreide navigatie maakt gebruik van navigatie­commando’s, namen van toegankelijkheids­labels, getallen, rasters, gesproken bewegingen en opgenomen commando’s.

Navigatiecommando’s

Met navigatiecommando’s kun je onder meer snel een app openen, iets opzoeken op het internet en de thuisknop indrukken.

Namen

Je kunt je device gemakkelijk bedienen door tegen Stembediening de naam te zeggen van een toegankelijkheidslabel voor bijvoorbeeld knoppen of links.

Cijfers

Door “Toon cijfers” te zeggen, verschijnen er getallen naast elk weergegeven item waarop je kunt klikken. Hiermee kun je snel navigeren door ingewikkelde apps of apps waarmee je niet bekend bent. De cijfers verschijnen automatisch in menu’s en op plekken waar je onderscheid moet maken tussen meerdere items met dezelfde naam. Je selecteert vervolgens een item door het cijfer te noemen.

Rasters

Als je “Toon raster” zegt, komt er een raster over je scherm te liggen, waarmee je met meer precisie kunt tikken, zoomen, slepen en meer.

Bewegingen met je stem

Gebruik je stem om bewegingen uit te voeren, zoals tikken, swipen, knijpen, zoomen en de thuisknop indrukken.

Opgenomen commando’s

Je kunt opnames maken van bewegingen met meerdere stappen voor apps op je iOS-device. Als je bijvoorbeeld graag berichten met vuurwerk­effect verstuurt, kun je de bewegingen hiervoor opnemen en deze opname gebruiken om snel zo’n bericht te versturen.

Bewuste aandacht

De TrueDepth-camera op iPhone registreert wanneer je je hoofd afwendt. Dat is een teken voor Stembediening om op stand-by te gaan. Als je weer naar het scherm kijkt, wordt Stembediening ingeschakeld. Zo kun je rustig praten met iemand naast je, zonder dat dat gevolgen heeft voor je device.

Nog meer

App Store

Apple Arcade

Een betaalde gamingservice met meer dan 100 geweldige nieuwe games, allemaal zonder reclame en zonder extra aankopen. Met één abonnement kun je Apple Arcade-games uit de App Store downloaden en spelen. Er worden regelmatig nieuwe games toegevoegd. Je kunt de games spelen op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV, en elke game is offline speelbaar.

Ondersteuning voor Arabisch en Hebreeuws

De App Store ondersteunt nu Arabisch en Hebreeuws voor verhalen, verzamelingen, lijsten, productpagina’s en de zoekfunctie.

Grote apps mobiel downloaden

Je kunt ervoor kiezen apps en games via je mobiele netwerk­verbinding te downloaden.

Batterij

Optimaal de batterij opladen

Dankzij een nieuwe functie veroudert je batterij minder snel, omdat je iPhone kortere tijd helemaal opgeladen blijft. Op basis van machine learning op je device leert iPhone wanneer je ’m doorgaans oplaadt. Je iPhone laadt op tot 80 procent en wacht met de rest tot vlak voor je ’m nodig hebt.

Boeken

Leesdoelen

Even vijf minuten een boek lezen of een audioboek luisteren terwijl je op je koffie wacht, in de trein zit of voor je gaat slapen, en voor je het weet zit je aan je dagelijkse leesdoel. Bereik prestaties door elke dag je doel te behalen en deel je gelezen boeken in de collectie met jouw boeken van dit jaar.

Agenda

Bijlagen toevoegen aan activiteiten

In iOS 13 kun je bijlagen toevoegen aan activiteiten in Agenda.

China

Toetsenbord voor handschrift­invoer in hoogte verstelbaar

Trek de tab omhoog en geef jezelf meer ruimte op het toetsen­bord voor handschrift­invoer.

Typvoorspellingen voor Kantonees

In het Kantonees zijn er nieuwe voorspellingen voor het Cangjie-, streken- en handschrifttoetsen­bord, met meer relevante karakters en emoji.

Contacten

Nieuwe relatielabels

Met de honderden nieuwe, specifiekere relatielabels in Contacten kun je je alsmaar groeiende contactenlijst beter beheren.

Zelf Memoji’s maken

Je kunt rechtstreeks in Contacten een Memoji voor jezelf of voor je contact­personen maken.

Niet storen tijdens autorijden

Ov-detectie

Niet storen tijdens autorijden wordt niet ingeschakeld als je in het ov zit.

Zakelijke markt

Gegevensscheiding voor Bring Your Own Device

De nieuwe beheerfunctie voor gebruikersinschrijving is speciaal ontworpen voor Bring Your Own Device en beschermt zowel de privacy van de gebruiker als de bedrijfsgegevens.**

Moderne verificatie voor device-aanmelding

Bij geautomatiseerde device-aanmelding kun je aangepaste content instellen, waardoor het device beter beveiligd is en gebruikers profiteren van informatie op maat.

Beheerde Apple ID’s voor bedrijven

Door Apple ID’s voor medewerkers aan te maken en te beheren, kun je hun toegang geven tot services als iCloud Notities.

Extensie voor eenmalige aanmelding

Dankzij API’s voor identiteits­verstrekkers en appontwikkelaars kunnen gebruikers moeiteloos inloggen bij apps en websites met de beveiliging van Face ID en Touch ID.

Bestanden

Uitgebreide metagegevens

De kolomweergave bevat uitgebreide metagegevens, waarmee je direct meer informatie over een bestand ziet.

Downloads-map

In de nieuwe Downloads-map vind je alle bestanden en bijlagen uit Safari en Mail op één plek.

Ondersteuning voor externe schijven

Je hebt nu ook toegang tot bestanden op een USB-stick, SD-kaart of externe harde schijf.

Gedeelde mappen in iCloud Drive

Deel mappen met vrienden, familie en collega’s via iCloud Drive. Je kunt ze ook toestemming geven om zelf bestanden toe te voegen.*

Lokale opslag

Maak lokale mappen aan en zet je favoriete bestanden erin.

Zippen en uitpakken

Selecteer bestanden en zip ze om ze gemakkelijker te kunnen mailen. Tik op een zip-bestand om het uit te pakken in een map en de bestanden weer te geven.

Bestandsservers

Verbind met een bestandsserver op je werk of een computer thuis via SMB in de Bestanden-app.

Toetscombinaties

Met de nieuwe toets­combinaties navigeer je nog sneller door Bestanden.

Zoeksuggesties

Met zoeksuggesties vind je sneller wat je zoekt. Tik op de suggestie om je zoekresultaten snel te filteren.

Documentscanner

Maak een digitale kopie van een fysiek document en zet ’t direct op de plek waar je het wilt bewaren.

Zoek mijn

Twee apps in één

We hebben Zoek mijn iPhone en Zoek mijn vrienden gecombineerd tot één handige app die je helpt om zowel je devices als je dierbaren te vinden.

Offline devices zoeken

Dankzij crowdsourcing kun je nu zelfs devices zoeken die niet verbonden zijn met wifi of mobiel internet. Als het device dat je als verloren hebt opgegeven zich in de buurt van een ander Apple device bevindt, wordt het Bluetooth-signaal ervan opgepikt en krijg jij de locatie van het device door. Het is allemaal anoniem en volledig versleuteld, dus ieders privacy blijft altijd gewaarborgd.

Lettertypen

Aangepaste letter­typen

Je kunt nu aangepaste letter­typen installeren en in je favoriete apps gebruiken.

Lettertypen beheren

In Instellingen zie en beheer je snel welke letter­typen er geïnstalleerd zijn.

App Store

Lettertypen vind je in de App Store. Je kunt ze downloaden en installeren.

Gamecontrollers

Ondersteuning voor PlayStation 4-controller

Je kunt je PlayStation 4-controller nu met iPhone gebruiken.

Draadloze Xbox-controller met Bluetooth

Verbind je draadloze Xbox-controller via Bluetooth met iPhone.

Gezondheid

Cyclus bijhouden

Bekijk informatie over je menstruatie op je device. Je kunt je menstruatie­cyclus, de mate van bloedverlies, symptomen als kramp en hoofdpijn bijhouden en vastleggen of je tussentijds bloedverlies hebt gehad. Ook kun je zien wanneer je vruchtbare periode is op basis van je lichaams­temperatuur en de resultaten van een ovulatietest.

Voorspellingen over je menstruatie

Bekijk wanneer je je eerstvolgende menstruatie kunt verwachten en de cyclus voor de volgende drie maanden.

Voorspelling van je vruchtbare periode

Bekijk wanneer je vruchtbare perioden zijn in de komende drie maanden.

Meldingen voor je menstruatie

Ontvang meldingen om je te herinneren aan het bijhouden van je menstruatie. En zie wanneer je je volgende menstruatie kunt verwachten.

Melding van je vruchtbare periode

Ontvang een melding wanneer je vruchtbare periode eraan komt.

Geschiedenis van je menstruatiecyclus

Bekijk de geschiedenis van je menstruatie met een weergave van je menstruatieperioden, de symptomen, de vruchtbare perioden en de duur van je cyclus.

Statistische gegevens over je cyclus

Bekijk de gegevens van je laatste menstruatie, de gemiddelde duur van je menstruatie en cyclus en de schommelingen in de duur van je menstruatie en cyclus.

Visualisatie van je cyclus

Bekijk het dagelijkse logbestand voor informatie over je menstruatie, de vermelde symptomen en je vruchtbare periode, zowel in het verleden als in de toekomst.

Nieuwe overzichtsweergave

In de nieuwe overzichtsweergave vind je informatie die voor jou het belangrijkst is, zoals waarschuwingen, recente gegevens van je favorieten en nieuwe functies die je kunt inschakelen.

Belangrijkste kenmerken

Op basis van gegevens uit apps en devices die je het meest gebruikt, kun je automatisch gegenereerde diagrammen en grafieken bekijken, zoals staaf- en lijn­diagrammen.

Zoeken en bladeren

Met de nieuwe categorieën voor gegevenstypen en de verbeterde zoekfunctie voor gezondheids­gegevens vind je sneller wat je zoekt.

Interactieve diagrammen en filters

Bekijk historische gegevens per uur, dag, week, maand of jaar, en filter op overlays met het historische gemiddelde, het dagelijkse gemiddelde, de laatste gegevens, het bereik en waarschuwingen.

Informatief

Kom meer te weten over je menstruatie­cyclus en de gezondheid van je gehoor.

Nieuwe profielpagina

Houd je persoonlijke gezondheid bij in een profiel met je medische ID, de status van je donorregister, je medische gegevens en verbonden apps en devices.

Niveau van omgevingsgeluiden

De Geluid-app op de Apple Watch geeft meldingen en informatie over omgevingsgeluiden en de decibel­meters geven aan of het geluid oké of te luid is.

Geluidsniveau van je koptelefoon

Je kunt zien of het geluidsniveau van je koptelefoon in orde is. De meter geeft aan of het goed is of juist te hoog.

Audiogrammen

Houd de audiogrammen van gehoortests bij.

Gezondheid van je mond

Met de gegevens over de gezondheid van je mond kun je bijhouden hoelang je je tanden hebt gepoetst.

Activiteit-trends

Je kunt je activiteiten op de lange termijn bijhouden en de afgelopen 90 dagen vergelijken met je activiteiten in het afgelopen jaar. Als de klad erin zit, krijg je persoonlijke begeleiding om je weer te motiveren. Bekijk de gegevens over het aantal verbruikte calorieën, het aantal bewegings­minuten, het aantal minuten en uren dat je hebt gestaan, het aantal gelopen treden, het tempo tijdens je wandeling of je rondje hardlopen en de gezondheid van je hart, gemeten met de VO2 max.

India

Indiaas-Engelse Siri-stem

Met iOS 13 worden er nieuwe en natuurlijker klinkende Indiaas-Engelse Siri-stemmen (man en vrouw) geïntroduceerd.

Uitgebreide taalconfiguratie

Als je een nieuw device configureert, krijg je in iOS 13 uitgebreide opties te zien waarmee wordt gekeken of je meer dan één taal op je device wilt gebruiken. Zo kun je meerdere talen aan het toetsen­bord en de dicteer­functie toevoegen, en kun je voorkeurstalen opgeven.

Ondersteuning voor alle Indiase talen

Er zijn 15 nieuwe toetsen­bordtalen toegevoegd, waarmee iOS 13 ondersteuning biedt voor alle 22 Indiase talen: Assamees, Bodo, Dogri, Kasjmiri (Devanagari, Arabisch), Konkani (Devanagari), Manipuri (Bangla, Meetei Mayek), Maithili, Nepalees, Sanskriet, Santali (Devanagari, Ol Chiki) en Sindhi (Devanagari, Arabisch).

Tweetalig toetsen­bord Hindi en Engels

iOS 13 biedt ondersteuning voor een tweetalig toetsenbord Hindi (Latijn) en Engels, compleet met typvoorspellingen.

Typvoorspellingen voor Hindi

Het Hindi (Devanagari) toetsenbord is voorzien van typvoorspellingen die tijdens het typen suggesties doen en je taalgebruik steeds beter leren kennen.

Nieuwe systeemletter­typen voor Indiase talen

De nieuwe systeemletter­typen voor het Gurmukhi, Kannada, Odia en Gujarati zijn duidelijker en makkelijker te lezen in apps als Safari, Berichten, Mail en Contacten.

Nieuwe documentletter­typen voor Indiase talen

Er zijn 30 nieuwe documentletter­typen voor het Hindi, Marathi, Nepalees, Sanskriet, Bengaals, Assamees, Tamil, Telugu, Gujarati, Kannada, Gurmukhi, Malayalam, Odia en Urdu.

Optimalisering videodownloads bij netwerkoverbelasting

In videostreamingapps als Hotstar en Netflix kun je opgeven op welk moment van de dag je content wilt downloaden. Hiermee voorkom je dat het netwerk overbelast raakt en dat je hogere kosten betaalt tijdens piekuren.

Talen

38 nieuwe toetsen­bordtalen

iOS 13 is voorzien van 38 nieuwe toetsen­bordtalen: Albanees, Assamees, Birmaans, Bodo, Divehi, Dogri, Faeröers, Kantonees, Kasjmiri (Arabisch, Devanagari), Kazachs, Khmer, Kirgizisch, Koerdisch (Arabisch, Latijn), Konkani, Laotiaans, Maithili, Maleis (Arabisch), Maltees, Manipuri (Bangla, Meetei Mayek), Mongools, Nepalees, Oeigoers, Oezbeeks (Arabisch, cyrillisch, Latijn), Pasjtoe, Sanskriet, Santali (Devanagari, Ol Chiki), Sindhi (Arabisch, Devanagari), Sinhala, Tadzjieks, Tongaans en Turkmeens.

Talen voor typvoorspellingen

Voorspellingen voor het volgende woord zijn nu beschikbaar voor de toetsen­borden Zweeds, Nederlands, Vietnamees, Kantonees, Hindi (Devanagari), Hindi (Latijn) en Najdi-Arabisch. Het toetsenbord leert op den duur jouw taalgebruik kennen en voorspelt steeds nauwkeuriger welk woord of welke emoji je waarschijnlijk wilt gebruiken.

Woordenboeken

Er zijn nu tweetalige woordenboeken Thai-Engels en Vietnamees-Engels beschikbaar. 

Aparte toetsen voor emoji en verschillende talen

Omdat er aparte toetsen zijn gekomen voor verschillende talen en emoji, kunnen meertalige gebruikers nu gemakkelijker van toetsen­bord wisselen.

Taalselectie per app

Je kunt apps van derden nu in een taal gebruiken die niet je systeemtaal is.

Brailletabellen

Ondersteuning voor meer dan 50 nieuwe inter­nationale brailletabellen.

Mail

Gekleurde markeringen

Als je een e‑mailbericht markeert, kun je kiezen uit verschillende kleuren. De gekleurde markeringen worden via iCloud gesynchroniseerd met Mail op al je Apple devices en je kunt de markeringen op elk moment wijzigen of verwijderen.

Afzenders blokkeren

Je kunt e‑mails van een bepaalde afzender blokkeren en direct naar de prullenmand laten verplaatsen. Dit werkt op al je Apple devices.

Uitgebreide opties om e‑mails te beantwoorden

Naast e‑mails beantwoorden, alle ontvangers beantwoorden, e‑mails doorsturen of ze afdrukken, kun je nu ook op de hoogte worden gesteld zodra een e-mail is beantwoord, e‑mails markeren als ongelezen, ze verplaatsen naar reclame of een andere postbus en vlaggetjes toevoegen. Je kunt zelfs bepaalde berichten­reeksen op stil zetten.

Berichtenreeks op stil zetten

Als in een berichtenreeks net iets te enthousiast wordt gereageerd, kun je meldingen voor deze reeks op stil zetten op al je Apple devices.

Nieuwe opmaakbalk

Wanneer je tekst typt, verschijnt boven het toetsen­bord de nieuwe opmaakbalk met uitgebreide opmaakopties en opties voor het toevoegen van bijlagen, zoals mogelijkheden om bestanden te scannen en een foto, video of tekening in te voegen.

Tekstopmaak van formaat

Het nieuwe menu bevat uitgebreide opties voor tekstopmaak, waarmee je je e-mails een profes­sionele look kunt geven. Zo kun je de letter­typestijl en ‑grootte aanpassen, een letterkleur instellen, tekst doorhalen, tekst uitvullen, genummerde lijsten en lijsten met opsommings­tekens toevoegen, en tekst laten in- en uitspringen.

Bijgewerkte fotokiezer

De nieuwe fotokiezer wordt onder in het scherm weergegeven, zodat de e‑mail zichtbaar blijft terwijl je een foto kiest.

Automatisch aanvullen van adressen is vernieuwd

Als je een ontvanger toevoegt aan een e‑mail, worden verschillende adresopties onder elke verzender weergegeven.

Muziek

Synchrone songteksten

Schakel de songteksten van je lievelingsnummers in en lees mee terwijl de muziek speelt. Elke regel verschijnt op het juiste moment in het nummer, dus je weet altijd wat de volgende zin is. Scrol en tik op een regel om naar je favoriete stuk te gaan. En dankzij de schitterende animaties is het meelezen met je favoriete nummers iedere keer weer even leuk.

Volgende

Met een tikje geef je de wachtrij met volgende nummers weer en zie je van welke afspeellijsten, albums of stations de nummers komen. Zo weet je altijd wat het volgende nummer is en kun je de volgorde gemakkelijk veranderen.

Notities

Galerijweergave

Je notities kunnen als visuele miniaturen worden weergegeven, zodat je ze sneller vindt. Dit is met name ideaal voor notities met afbeeldingen, tekeningen of met Apple Pencil geschreven tekst.

Gedeelde mappen

Je kunt eenvoudig met anderen samen­werken in een map door deze personen toegang te geven tot de inhoud van de map, zodat ze hun eigen notities, bijlagen of submappen kunnen toevoegen.

Verbeterde zoekfunctie

De zoekfunctie herkent de inhoud van afbeeldingen in je notities. Je kunt dus snel op tekst zoeken in de onderdelen die je hebt gescand, zoals bonnetjes of rekeningen. Daarnaast krijg je met één tikje zoeksuggesties.

Nieuwe opties voor checklists

Je kunt onderdelen in een checklist snel opnieuw ordenen door te slepen, swipen om onderdelen te laten inspringen of afgevinkte onderdelen onderaan de lijst plaatsen. Als je klaar bent met de checklist en deze opnieuw wilt gebruiken, kun je met één klik alle onderdelen deselecteren om opnieuw te beginnen.

Mappen en notities eenvoudig beheren

Orden je notities in mappen en submappen en selecteer per map hoe de notities worden gesorteerd.

Mappen als ‘alleen weergeven’ markeren

Je kunt je notities en gehele mappen als ‘alleen weergeven’ delen, zodat jij de enige bent die wijzigingen kunt aanbrengen.

Telefoon

Houd onbekende bellers stil

Dankzij een nieuwe instelling kun je jezelf beschermen tegen onbekende en ongewenste bellers. Als deze instelling actief is, gebruikt iOS de kennis van Siri om alleen oproepen van je contact­personen in Contacten, Mail en Berichten door te laten. Alle andere oproepen krijgen automatisch je voicemail.

Geverifieerde oproepen

Telefoonnummers die door je provider zijn gecontroleerd, herken je aan een vinkje in de lijst met recente gesprekken. Van deze telefoon­nummers weet je dus zeker dat ze kloppen en niet gemanipuleerd zijn. Ondersteunt de STIR/SHAKEN-standaarden.

Reality Composer

Nieuwe iOS 13-app voor AR-creatie

Met de nieuwe Reality Composer-app voor iOS-ontwikkelaars kun je snel en gemakkelijk augmented reality-apps ontwikkelen en testen, zelfs als je nog geen ervaring hebt met 3D.

Safari

Nieuwe startpagina

De nieuwe startpagina bevat je favorieten, pagina’s die je vaak bezoekt en websites die je onlangs hebt bezocht, zodat je snel naar de gewenste site kunt gaan. Siri doet suggesties op basis van onder meer relevante websites in je browse­geschiedenis, websites die je vaak bezoekt en links die je in Berichten hebt ontvangen.

Downloadbeheer

Je kunt de status controleren van een bestand dat je aan het downloaden bent, gedownloade bestanden snel bekijken en deze naar een bestand of een e-mail slepen. Je kunt zelfs bestanden in de achter­grond downloaden terwijl je aan het werk bent.

De grootte van foto’s aanpassen tijdens het uploaden

Als je een foto uploadt, kun je kiezen om je foto in het formaat ‘Klein’, ‘Normaal’, ‘Groot’ of ‘Ware grootte’ te sturen.

Weergave-menu voor websites

Met het nieuwe Weergave-menu in het slimme zoekveld heb je snel toegang tot regelaars voor de tekstgrootte, de Reader-weergave en instellingen per website.

Instellingen per website

Je kunt kiezen om de camera, microfoon of toegang tot je locatie in te stellen voor de website die je bezoekt. Je kunt ook kiezen of je een website in de desktopversie of de mobiele versie wilt bekijken, de Reader-weergave wilt gebruiken of content per website wilt blokkeren.

Inzoomen op pagina’s

Je kunt snel in- en uitzoomen op de tekst van een website.

Geopende tabbladen opslaan als bladwijzers

Je kunt geopende tabbladen opslaan in Bladwijzers, zodat je deze later op je gemak kunt bekijken.

Naar een geopend tabblad gaan vanuit het slimme zoekveld

Als je het adres typt van een website die je al hebt geopend, word je naar het geopende tabblad geleid.

Meer opties voor het delen van e‑mails

Met de nieuwe opties kun je een webpagina via e‑mail versturen als een koppeling, een pdf of in de Reader-weergave via het deelvenster.

Waarschuwing voor zwakke wacht­woorden

Je wordt gewaarschuwd als je een zwak wacht­woord gebruikt wanneer je inlogt op een nieuwe website.

End-to-endversleuteling in iCloud

De geschiedenis in Safari en de geopende tabbladen die je met iCloud hebt gesynchroniseerd, zijn nu beveiligd met end‑to‑end­versleuteling.

Schermtijd

Gecombineerde applimieten

Maak gecombineerde applimieten door verschillende categorieën, specifieke apps of websites samen te voegen.

Dataverbruik

Het dataverbruik wordt nu over 30 dagen bijgehouden, zodat je de Schermtijd-gegevens over verschillende weken met elkaar kunt vergelijken.

Communicatielimieten

Bepaal met wie je kinderen overdag en tijdens apparaatvrije tijd kunnen communiceren en vice versa.*

Contactenlijst voor kinderen

Met Schermtijd kunnen ouders instellen welke contacten er op de devices van hun kinderen verschijnen.

Nog één minuut

Als je je Schermtijd-limiet hebt bereikt, kun je nu op ‘Nog één minuut’ tikken, waarmee je precies genoeg tijd hebt om je werk te bewaren of bij je game uit te loggen.

Instellingen

Databesparingsmodus

Hiermee verminder je het mobiele­dataverbruik van de apps op je iPhone.

Venster voor delen

Slimmer venster voor delen

De populairste manier om bestanden te delen is nu nog slimmer en sneller.

Snelle suggesties voor delen

Als je een foto of document wilt delen, krijg je suggesties voor met wie en met welke app. Delen gaat zo supersnel en met maar één tikje.

Deelrij

Hiermee zie je meteen hoeveel mensen in je omgeving AirDrop gebruiken. En de verschillende apps zijn zelfs gesorteerd op basis van het soort content dat je wilt delen.

Nieuwe opties

Je kunt de content die je deelt op verschillende manieren aanpassen, bijvoorbeeld door het Live Photo-effect of de locatiegegevens te verwijderen bij een foto die je naar iemand wilt sturen.

Systeemervaring

Bedienings­paneel

Je kunt nu rechtstreeks vanuit het Bedienings­paneel wifinetwerken en Bluetooth-accessoires selecteren.

Vernieuwde volumeregeling

De volumeregeling is opnieuw ontworpen en verschijnt nu in de linkerbovenhoek, waar het je beeld niet verstoort.

Voorproefje van de inhoud

Bekijk voorbeelden van e‑mails, webpagina’s en meer door je vinger op het scherm te houden. Je krijgt dan vanzelf een voorproefje te zien.

Snelle taken

Houd je vinger op een app­symbool om snel bepaalde taken voor die app uit te voeren.

Afspelen in Dolby Atmos

Geniet van een indruk­wekkende surround sound-ervaring bij content met Dolby Atmos, Dolby Digital of Dolby Digital Plus.11

Verbeterde QR‑codescanner

In het Bedieningspaneel vind je een nieuwe QR‑codescanner met een betere scan­functie, een zaklamp en verbeterde privacy.

Complete pagina annoteren

Maak een screenshot van een complete webpagina, een iWork-document, een mail of een kaart en voeg er notities aan toe.

Tekst bewerken

Bladeren met de scrolbalk

Navigeer snel door lange documenten, webpagina’s en gesprekken door de scrolbalk te verslepen.

Cursornavigatie

Je kunt de cursor nu nog sneller en preciezer bewegen. Je hoeft hem alleen maar op te pakken en naar de juiste plek te slepen. Daar valt hij automatisch op de regel en tussen woorden.

Tekst selecteren

Je kunt tekst selecteren door gewoon te tikken en te swipen. Om snel zinnen of alinea’s te selecteren, tik je drie of vier keer.

Slim selecteren

Tik dubbel om snel (e‑mail)adressen, telefoon­nummers en meer te selecteren.

Knippen, kopiëren en plakken, met bewegingen.

Met de nieuwe bewegingen kun je in een handomdraai knippen, kopiëren en plakken. Knijp met drie vingers omhoog om snel iets te kopiëren, knijp tweemaal met drie vingers omhoog om iets te knippen en knijp met drie vingers omlaag om te plakken.

Bewegingen ongedaan maken en herstellen

Veeg met drie vingers naar links om iets ongedaan te maken, of met drie vingers naar rechts om iets te herstellen.

Meerdere woorden selecteren

Snel e-mails, bestanden en mappen selecteren door met twee vingers te tikken en te slepen.

Dictafoon

Knijpen om te zoomen

Je kunt je opnamen nu met nog meer precisie bewerken. Knijp op de golfvorm om in te zoomen.

Wifi

Ondersteuning voor WPA3-wifi

iOS biedt ondersteuning voor de nieuwste standaard van Wi‑Fi Alliance. Daarmee is je internet­verbinding een stuk veiliger.

Automatische persoonlijke hotspot

Als er geen internet­verbinding beschikbaar is, kan je device automatisch verbinding maken met jouw nabije persoonlijke iPhone-hotspot.

Permanente persoonlijke hotspot

Je kunt zelfs verbonden blijven met jouw nabije persoonlijke iPhone-hotspot als je device in de sluimerstand staat. Zo komen berichten en pushmeldingen gewoon binnen.

Hotspot voor Delen met gezin

Als er geen internet­verbinding beschikbaar is, kunnen de devices van je gezinsleden automatisch verbinding maken met jouw nabije persoonlijke iPhone-hotspot.

Populaire wifinetwerken

Je iPhone detecteert welke wifinetwerken er op jouw locatie in gebruik zijn en geeft je een seintje als er een netwerk beschikbaar is.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *