DWDD Boek van de maand – Januari 2020


Boek van de maand: Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween – Franco Faggiani

Een roman over een Japanse hardloper die in 1912 wordt uitgezonden naar de Olympische Spelen als gedoodverfd winnaar van de marathon, maar de finish niet haalt en verdwijnt.
Shizo groeit aan het einde van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912. Maar tijdens die wedstrijd bezwijkt Shizo en hij kan de marathon niet uitlopen.
Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en durft na deze schande niet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?


Alles wat was, hoe ga je om met afscheid? – Stine Jensen

Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier of een plek. Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws.


Een goede nachtrust – Peter Buurman

Een inbreker treft ’s nachts onverwacht een man aan in het huis dat hij met veel kabaal is binnengevallen. De man ligt op bed, is bedekt met stof en lijdt aan waanbeelden. Dan gebeurt er iets geks: samen stappen de twee mannen op de scooter van de inbreker en rijden ze de nacht in. Ze bezoeken o.a een grillroom en een soort kliniek/zonnestudio. Een humoristische, magisch-realistische roman over slapen en wakker liggen.


De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton

Wenen, eind jaren dertig. De vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene hebben een zorgeloze jeugd, maar hun leven staat op het punt om te slaan. Stephan is Joods en Zofie-Helene is de dochter van een opstandige krantenuitgever. Als Hitler de macht grijpt, slaat het noodlot toe. Maar er is hoop in de duisternis. 
De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen voor het groeiende aantal vluchtelingen sluiten. Als Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is Tante Truus vastberaden, en zij eist toestemming van Eichmann om de kinderen te redden. In een race tegen de klok begeleidt ze Stephan en Zofie- Helene, en uiteindelijk duizenden anderen kinderen, op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. Kan ze de kinderen en zichzelf redden?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *