Pittige BBQ Garnalen


Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 eetlepels ongezouten boter, in stukjes
  • 450 g grote garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd
  • Zout, naar smaak
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 middelgrote sjalot, in kleine blokjes gesneden (ongeveer 0,5 cm)
  • 80 ml droge witte wijn
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 120 ml slagroom
  • 2 eetlepels Worcestersaus
  • 1 eetlepel cayennepeper-saus (zoals Tabasco)
  • 1 eetlepel vers citroensap, plus extra citroenpartjes om te serveren
  • 1½ theelepel grof gemalen zwarte peper
  • Knapperig brood of gekookte pasta, om te serveren

Bereiding

Stap 1 Plaats de boter in de vriezer totdat je deze gaat gebruiken.

Stap 2 Dep de garnalen droog op een bord met keukenpapier en breng op smaak met zout. Verhit in een grote (30 cm) koekenpan 1 eetlepel olie op middelhoog vuur gedurende 2 minuten. Draai de pan rond zodat de bodem bedekt wordt. Voeg de helft van de garnalen toe en bak tot ze licht goudbruin beginnen te worden en gaan krullen (ze zijn bijna gaar), ongeveer 2 à 3 minuten per kant. Gebruik een schuimspaan om de garnalen op een bord te leggen. Herhaal dit met de resterende garnalen, waarbij je de resterende eetlepel olie gebruikt om de pan te bedekken. Leg de rest van de garnalen op het bord.

Stap 3 Verlaag het vuur naar middelhoog en voeg de knoflook en sjalot toe. Bak al roerend totdat ze glanzend en geurig zijn, ongeveer 1 minuut. Voeg de wijn, rozemarijn en tijm toe en roer terwijl je alle aangebakken stukjes van de bodem schraapt. Laat sudderen totdat de pan bijna helemaal droog is, ongeveer 1 à 2 minuten. Voeg room, Worcestershire-saus, hete saus, citroensap en zwarte peper toe. Laat het verder sudderen en inkoken totdat de saus dikker wordt en de achterkant van een houten lepel bedekt, ongeveer 5 minuten. Proef en pas indien nodig het zout aan.

Stap 4 Haal de boter uit de vriezer. Zet het vuur laag en voeg de helft van de boter toe. Roer totdat de boter volledig gesmolten is, en voeg dan de resterende boter toe. Blijf roeren totdat de boter gesmolten is en de saus glad is.

Stap 5 Doe de garnalen terug in de pan en roer zodat ze volledig bedekt worden met de saus. Bak tot de garnalen goed heet en gaar zijn, ongeveer 2 minuten. Serveer direct met knapperig brood (of over pasta) en serveer er citroenpartjes bij.

Totale tijd 35 minuten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 20 minuten

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *